НОВИНИ


Нанков: Заради ветото на президента може да изгубим европейските пари за ”Струма”

1 4215 11.08.2017
Нанков: Заради ветото на президента може да изгубим европейските пари за ”Струма”
Николай Нанков БГНЕС

Ветото на президента върху Закона за опазване на околната среда би могло да създаде проблем за строителството на АМ ”Струма”. Това каза в ефира на bTV министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.



Той бе категоричен, че ако обжалванията през 2019 г. не приключат, ще трябва да довършим магистралата с наши пари. "Ако 2019 г. не стартираме строителството, изпадаме в обективната хипотеза да не успеем с крайния срок до 2023 г., когато изтича срокът на допустимост за финансиране с европейски средства. "Тогава трябва да реализираме АМ "Струма" през Кресненското дефиле с национално финансиране, което за мен наистина е малко безотговорно", посочи Нанков.

Според него най-подходящ е така нареченият "източен" вариант за строителство в района през Кресненското дефиле. Той предвижда запазване на пътя през дефилето с неговото изправяне, разширяването му на завоите и изграждането на съответната екологична инфраструктура, която да защити биологичните видове. В участъка преди Кресна има обход за Кресна. В посока София, трасето се качва източно над дефилето с пет възела и с шест свързвания с всички общински пътища.

"Това е нашата алтернатива, за да осигурим сигурното и безопасно преминаване през Кресненското дефиле", аргументира се Нанков.Министърът беше категоричен, че тунел със сигурност няма да има и не трябва да има от гледна точка на основния приоритет на правителството, а именно - сигурността и безопасността на преминаващите български граждани през дефилето.

Строителният министър увери, че в останалите отсечки на "Струма" се работи в срокове, дори по-бързо.

Относно разширяването на АМ "Тракия" с по едно платно в направлението София - Пловдив, през което на ден преминават 40 хиляди автомобила, Нанков увери, че в момента се извършват геодезични проучвания, но реалният процес с проектирането им може да започне най-рано в края на 2017 г.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама