ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 30 юли

0 4005 30.07.2009
Пресата на 30 юли

Вестниците пишат за първите уволнения във властта; за това кои закони чакат спешно за ремонт; че новият кабинет завари още по-продупчен бюджет; че БКП кани Мадона на Бузлуджа.



Първи уволнения във властта, отчита Дневен Труд.
Първите уволнения във властта вече са факт. На вчерашното си заседание кабинетът освободи шефа на Агенцията по горите Стефан Юруков и на негово място сложи доц. Георги Костов. Мотивът са загуби за държавата от над 500 млн. лв. от т.нар. заменки. Двама висши чиновници пък сами хвърлиха оставки - шефката на Агенцията за закрила на детето Ширин Местан и на Агенция “Автомобилна администрация” Володя Киров.Правителството на ГЕРБ подготвя закриването на посолства, обяви вчера на “Дондуков” 1 новата външна министърка Румяна Желева. “Ще оптимизираме мрежата на задграничните представителства”, заяви тя и добави, че нейният екип ще направи сериозен анализ на мисиите ни в чужбина. Попитана може ли да каже със сигурност в кои страни ще затваряме посолства, Желева отвърна: “Ще помислим с политическия кабинет и с шефовете на дирекциите. Уверявам ви, че има възможност за поне две.” Последното, което ще направим, е да съкратим персонала на външното министерство, успокои обаче дипломат № 1.

Новият кабинет завари още по-продупчен бюджет, информира Дневник.
Правителството очаква икономиката на страната да се свие с 6.3% през тази година. Това заяви след първото заседание на кабинета в сряда финансовият министър Симеон Дянков, като се позова на последните данни от Агенцията за икономически анализи и прогнози. Увеличава се и сумата, която ще трябва да се спести от бюджета, за да не излезе на дефицит. "Ще трябва да съкратим разходи за 2.5 млрд. лв., а не както предварително очаквахме - за 2 млрд. лв.", каза Дянков. Причината е, че приходите изостават с 16% от планираното. Дянков допълни, че бюджетът е в много по-лошо състояние, отколкото твърдеше кабинетът "Станишев". Преди седмица бившият финансов министър Пламен Орешарски каза, че за полугодието събираемостта изостава само с 8%. Половината от тези 2.5 млрд. лв. трябва да бъдат компенсирани чрез свиване на разходите, а останалите - чрез увеличаване на приходите, обясни Дянков. Той посочи, че не трябва да се засягат дейности като здравеопазването и социалните плащания.

В ДПС да свикват!, призовава Дневен Труд.
Идеята на хората на Ахмед Доган да направят Делян Пеевски шеф на комисията за борба с корупцията вчера пропадна. Два пъти! Скандалният депутат не успя да се промуши дори за редови член на комисията. Както се и полага на човек с окалян имидж, отстраняван от предния кабинет и проверяван за натиск върху шефа на “Булгартабак”... Пеевски очевидно бе предложен от ДПС само за да подразни останалите. И те се подразниха! Нищо, че гласовете на Догановите депутати стигнаха до фалцет, наричайки съвършено легитимното решение на Народното събрание “диктат”, и заплашвайки, че ще натопят парламента пред “партньорите от Брюксел”. ДПС май трябва да иде на поправителен - в началното училище по парламентарна демокрация. А от нас един съвет: Свиквайте! В опозиция сте... - се казва в редакционния коментар на Дневен Труд.

Кои закони чакат спешно за ремонт, оповестява 24 часа.
Трима видни български юристи - адвокат Иван Тодоров, собственик на “Сиела”, проф. Огнян Герджиков - депутат от НДСВ в 40-ото народно събрание, и Явор Нотев - народен представител от “Атака”, коментират най-насъщния набор от закони, които трябва да се променят или да се приемат.
Предлаганите поправки ще отстранят сериозните затруднения за оптимално управление на икономиката, в борбата срещу корупцията и за защита на основните права на гражданите, твърдят авторите. За някои от промените трябват малки стъпки, за други ще е необходима упорита работа.
България има остра нужда от промени в определен набор от закони, без които страната би имала сериозни затруднения в оптималното управление на икономиката, в борбата срещу корупцията и за защита на основните права на гражданите си. А за цивилизована държава именно законите са най-мощният лост за управление. По-долу излагаме нашите виждания за най-насъщния набор от закони,които трябва да се променят или да се приемат като нови. Някои от промените са малки и могат да се осъществят много бързо. Но други ще изискват година или повече упорита работа, което налага тя да започне без отлагане, като се потърси по възможност и финансиране от европейските фондове.
1. Закон за публично-частното партньорство. В световенмащаб публично-частното партньорство е мощен механизъм за икономически просперитет. А в България е символ на корупция поради липсата на регулация. Законът трябва да има за цел да създаде стриктни състезателни процедури за определяне на частния партньор на държавата, на община или на държавно или общинско дружество за дейности, за които не се прилагат Законът за концесиите и Законът за обществените поръчки. На първо място това са смесените дружества.
2. Бърза и наложителна малка промяна в Наказателния кодекс, където трябва да се прецизира (а може би и да отпадне) текстът, предвиждащ криминализирането на т.нар. провокация към подкуп. Необходимо е ясно да се разграничи престъплението от оперативния способ, ползван от компетентните служби. Става въпрос за действия на специализираните органи, които целят да се имитира даване на подкуп на служител с цел да бъде обвинен в приемане на подкуп. Това е един от най-ефективните начини в света за установяване на корумпираните служители. Особено успешно се прилага на федерално и щатско равнище в САЩ, което беше основен механизъм за изкореняване на корупцията.
3. Малко допълнение в Закон за движение по пътищата. Крайно време е законово да се закрепи правилото, че водачи, които не са извършили нарушение, не могат да бъдат спирани за проверка освен в изрично посочени случаи, когато се прави конкретно издирване в определени срокове. Трябва да се предвиди и механизъм за идентифициране на проверяващите полицаи, за да може да се подават жалби и нормата ефективно да се прилага. Сега човек не може да премине с читава кола и няколко километра, без да бъде спрян от всякакъв вид униформени полицаи, работещи за “допълване на доходите си”. Липсата на яснота за предпоставките и начина на осъществяване на проверките е съществена причина за отсъствието на критерии за добро и лошо на пътя.
4. Промени в Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност. Би следвало именно НАП да следи непрекъснато дали при всеки гражданин има съответствие между доходите и разходите, в частност - и придобитото имущество. Но на практика НАП не го прави в необходимата степен. Действа преимуществено по сигнал и то невинаги. А комисията за отнемане на престъпно имущество (комисията “Кушлев”) е създадена само с такава задача, има добре изградена структура и независимост.

Силен лидер като премиера не допуска сиви кардинали, казва в интервю за 24 часа Румяна Бъчварова.
- Как ви се стори първия ден като началник на политическия кабинет на премиера, г-жо Бъчварова?

- Като един цял човешки живот. Вчера си дадох сметка, че като че ли е минал цял живот за един ден. (Интервюто се прави на 28 юли по обяд - 24 часа след клетвата на правителството и смяната на властта - б.р.)
- Толкова ли беше страшно?
- Много неща се случват, аз съм много любопитен човек - обичам да правя нови неща и да изпитвам себе си.
- С какво екстремно катерене може да оприличите първия работен ден - качване на Рила или може би на Хималаите?
- Не, не, не беше трудно в никакъв случай, а беше дълго - много неща, все едно пътуваш цял ден донякъде през различни местности. Интересно е.
- Твърдите обаче, че не обичате да лъжете. Как на такъв пост ще спазвате този принцип?
- Не мога да лъжа. Колкото и да е болезнено, винаги предпочитам да кажа истината, отколкото да излъжа. Когато ме спират катаджии, винаги си признавам, че съм виновна.
- Често ли ви спират катаджии?
- Напоследък се случва само заради това, че понякога трябва да вдигна телефона. Иначе не нарушавам правилата.

ОЛАФ души саламите ни за афера “Сидоренко”, пише 24 часа.

Българинът ще яде само вносни салами. Половината от родните предприятия са заплашени от фалит заради програма САПАРД. Това ще стане, ако се изпълни настояването на ОЛАФ и главна дирекция "Земеделие" на Европейската комисия да бъдат вписани в списъка с нередности 98 проекта, повечето приключени още през 2003 и 2004 г. Парите по тях ще трябва да се върнат. По проблема започнаха преговори с мисия от инспектори на ОЛАФ, която пристигна вчера у нас. 44 проекта на едни от най-изрядните и големи фирми в месарския бранш са в списъка, субсидията по тях е за 65 млн. лв., но заедно с лихвите трябва да се върнат 140 млн., заяви шефът на асоциацията на месопреработвателите Костадин Чорбаджийски. Парите се искали с мотив, че има съмнения за завишени цени на машини. Проверки от ОЛАФ на дистрибутори показали, че всички месарски фирми купували оборудването от 2 фирми - бургаската "Сидоренко" и великотърновската "Несто". Имало съмнение, че цените, на които са сключени договорите за доставка, са завишени с около 50%. Почти всички съоръжения са клипсмашини и вакуумни пълначки, с които се произвеждат колбаси.

Честното говорене е шансът на властта, анализира Стандарт.
Капанът на свръхочакването - ето това е първата клопка пред Бойко Борисов. По-тържествено и по- лъскаво отразяване от получаването на мандата до смяната на мебелите едва ли се е случвало. Само след няколко месеца обаче салтанатите ще свършат. И хвалебствията ще заприличат на анализи тип "к'ва я мислехме ний, к'ва стана тя!". На Нова година се очаква офанзивата на скритите днес врагове на Борисов. Както и на тези, които не са получили пост. Този капан може да се избегне само с открито говорене. Днес Борисов трябва да отвори за обществото Сива книга на далаверите, която да спаси от амнезия гражданите и съдилищата и да отсява плявата от зърното.

"Открит форум": БСП загуби битката за морала, твърди Дума.
Решава се въпросът за съдбата на БСП, възможно е тя да се превърне просто в "партия на прехода", защото липсата на перспектива преобладава пред енергията за промяна. Това каза Янаки Стоилов, лидер на Обединението на левите сили (ОЛС) в БСП. С отказа си за извънреден конгрес председателят прехвърли отговорността върху цялата партия, а не само в България - в Европа и по целия свят хората не приемат десни решения, провеждани от леви партии, допълни той.
БСП загуби битката за морала, затова изгуби и избирателите си, беше категоричен лидерът на "Открит форум" Красимир Премянов. Затова ни е потребен обективен и неперсонализиран анализ на случилото се, който в никакъв случай не трябва да е част от тримесечната окопна война преди конгреса на групи, които да насаждат взаимна ненавист, омраза и квалификации - това би изтощило партията, беше категоричен той. Според него част от причините за тежкото поражение на изборите е неспособността на БСП за разширяване на социалната й база, плачевното организационно състояние, дефицитите на вътрешнопартийна демокрация, тежките слабости в кадровата и лошата медийна политика през целия мандат на управление.

Гриша Ганчев: Аз откупих Бончев, цитира Стандарт.
Аз платих откупа за Ангел Бончев, сумата е колосална за България. Това сензационно признание направи бизнесменът Гриша Ганчев в ефира на Би Ти Ви. С Бончев бяхме приятели и си оставаме такива, заяви още собственикът на футболен клуб "Литекс". Бончев бе президент на тима през май миналата година, когато бе отвлечен. По-късно похитителите го върнаха с отрязани пръсти, но отведоха жена му. Тя бе освободена след плащането на откупа, чийто размер досега бе тайна. Полицията още не е разкрила бандата. "Платени са 395 000 евро за мен и 157 000 евро за Камелия.
Парите ги даде не Ганчев, а общата ни фирма "Литекс комерс", заяви пред "Стандарт" Бончев. Той бе категоричен, че не иска да вижда и чува повече бившия си съдружник.

Бандити грабят бременни в парковете, разкрива Монитор.
Ромска банда от трима мъже е нападала бременни жени и майки с деца в софийските паркове. Само за месец и половина на територията на столичното Трето районно са станали 25 грабежа. Жертвите са атакувани посред бял ден, докато се разхождат сами или с децата си. Извършителите набелязвали обектите си по накитите и облеклото. Действали основно в кв. "Красна поляна" и "Западен парк". Когато видят жена със златни украшения по врата или гривни, започват да я следят от разстояние. В удобен момент единият от ромите я настига, поваля я на земята и за секунди сваля бижутата от нея. Другите двама съучастници стоят наблизо и са готови веднага да се намесят при необходимост. Тяхната задача е да "покриват" колегата си, ако се появи проблем или случаен свидетел, готов да се притече на помощ. Последната жертва на циганите е бременна жена, която е пострадала сериозно при грабежа. Още след първите жалби криминалисти започват денонощна работа по ромската банда. Изключително много помагат точните описания на пострадалите, защото престъпниците не са крили лицата си с качулки или маски. Само за трийсетина дни полицаите от Трето районно съвместно с колегите си от Второ РПУ разкриват и залавят групата. Оказва се, че това са трима криминално проявени.

БКП кани Мадона на Бузлуджа, съобщава Новинар.
Председателят на БКП Владимир Спасов покани Мадона да се запознае с революционната декларация, която организацията предстои да приеме на Бузлуджа в началото на август. Пред "Новинар" Спасов каза, че така звездата ще съумее да проникне в същността на комунистическата идея и предстоящата й изява на родна сцена ще добие необходимата дълбочина. Повод за изявленията на Спасов стана призив на руските комунисти към поп певицата, която ще изнесе концерт на 2 август на Дворцовия площад в Санкт Петербург. В отворено писмо, публикувано на сайта на партията, се казва, че „Дворцовият площад е не само център на най-красивия град на света, но и мястото, на което е избухнала Великата октомврийска революция".  Санктпетербургските комунисти посъветваха звездата да се съобрази с мястото и да избягва непристойните танци, да бъде прилично облечена и да изпее революционна песен, например Интернационала или Марсилезата. Руските комунисти съветват Мадона да включи в сценичния си гардероб фуражка с червена лентичка, матроски шинел, раирана моряшка тениска и, разбира се, червено работническо знаме.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама