НОВИНИ


Министър успокоява: Пенсии в България ще има до 2040 година

0 4054 21.08.2017
Министър успокоява: Пенсии в България ще има до 2040 година

Пенсионната система на България ще бъде стабилна до 2040, когато ще са нужни реформи.


Така социалният министър Бисер Петков коментира информацията, че пенсиите на работещите, които в момента са на около 40 години, са поставени под риск заради демографската криза.

"Прогнозите са много неблагоприятни. До 2037 постепенно ще нарастват стажът и възрастта за пенсиониране и тогава те ще се изравнят за мъжете и жените. Достъпът до системата ще е все по-труден”, заяви министърът.

Относно ниската безработица в страната Петков коментира, че основният проблем на пазара на труда е липсата на квалифицирани работници. Във връзка с това се взимат мерки срещу отпадането на ученици, както и да се стимулират майките да се върнат по-рано на работа след раждане.

Aнализите на Асоциацията на индустриалния капитал показват, че намаляващата безработица в България изостря недостига на кадри, съобщи телевизия |"|Блумбърг".

По данни на националната статистика безработицата през второто тримесечие на годината е 6,3 на сто. Спрямо миналата година тя е намаляла с 1,7%.

На този фон по оценки на бизнеса в икономиката ни има 50 000 свободни работни места, за които работодателите е трудно намират хора. Най-малко безработни има в Югозападна България – без препитание са едва 3,3 на сто от хората. Докато в цяла северна България ситуацията е по-различна – в Северозападна България например безработицата е над 10%.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама