Око


Министерска метаморфоза

7 8922 30.07.2009
Министерска метаморфоза
Сергей Станишев Вяра Йовева

Времето не прощава, дори на меродавните министри от миналия кабинет, начело със Сергей Станишев. Някои от тях са побелели, други напълняли, трети разхубавили, а някои не са мръднали в своята визия. Предлагаме ви снимки на ексминистрите от 2005 г., когато за пръв път почувстваха властта, и сегашния им портрет.


Семплите жилетки и старомодни костюми от времето на Жан Клод ван Дам, вече са сменени с маркови облекла.

Ивайло Калфин
, дипломат, който през 2005 г. обичаше да се разхожда с папки, в които само той си знаеше какво пише. С годините станаха цели чанти. Понякога, попаднал в случаен кадър, човек би си помислил, че перманентно се оглежда с известна уплаха за някоя опасност откъм Близкия Изток. Както се вижда на снимката, властта дава кураж.



Емел Етем, популярна със своя лют характер, особено, когато пред нея стои една сюрия репортери. За 4-годишния й престой като министър на Бедствията и авариите тя успя да промени нещо изключително важно – своето самочувствие. Освен, че с времето стана все по-сигурна в себе си, сложи златни очила, през които да наблюдава по-зорко метеорологичните прогнози.



Пламен Орешарски, ковчежникът на България. Когато постъпи на поста министър на финансите, носеше невинност и дори момчешката наивност на таралеж без бодли. Сега, 4 години по-късно, на физиономията му сякаш е изписано „Аз съм пътят, истината и животът...”, а побелялата коса изразява всички тревоги и безсънни нощи...



Гергана Грънчарова, една от перлите в НДСВ, която никой не видя и не чу с какво точно се занимава. Може би този факт обуславя нейното разхубавяване за периода като министър. Особено след като каза „да” пред олтара на вечния бохем Соломон Паси.



Румен Овчаров
, ексминистър на икономиката и енергетиката, уволнен още в началото на управлението на тройната коалиция и придобил странния псевдоним Р. Овч. заради подхвърлена бележка. Той би бил изключителен пример за световната наука как за десетина години не промени както идеите си, така и своята визията. Разлика 2005-2009 г. липсва.



Весела Лечева, човекът, който преживя най-тежкия период в своя живот след разстрел на съпруга й Манол Велев. Това разбира се нямаше как да не се отрази на външността й. Петкратният световен шампион по спортна стрелба за няколко дни загуби своя детски чар, който носеше преди, но пък хвърли евтините жилетки и облече бял елегантен костюм.



Георги Пирински, неуспялата кандидатпрезидентска кандидатура през 1996 г. Възмездието му дойде близо 10 години след това, когато, колкото и неговите колеги да се присмиват на Цецка Цачева, беше в същата патова ситуация на парламентарен председател, който не смееше да вземе решение без да се допита до Любен Корнезов. На снимката ясно си личи как постепенно за 4 години успя да заглади косъм и да придобие нужната решителност за председател на парламента. Скромното шалче е заменено с многозначителна вратовръзка.



Емилия Масларова, снимките сами говорят за това, как има хора, които с възрастта се разкрасяват все повече, макар старите корени упорито да напъват новия калем в политическото амплоа. Не са случайни слуховете по адрес на екссоциалния министър, че има пластични операции. Освен за тях, в медийните среди излязоха данни за прескъпите прически на Масларова. Други си обясняват положителната промяна с постоянните пътувания до плажовете на Куба, където Масларова се поливала с вода от личните магически извори за вечен живот на Фидел Кастро. Преди време тя се появяваше на екрана на БНТ с кръвния враг Иван Костов, който е на път да върне старата синя жилетка на Емилия Масларова и розовото поло, съвсем несъвместимо с днешното й амплоа.



Сергей Станишев, министър-председателят, който в началото приличаше на нетърпелив школник, който е изчел всичко, но не знае нищо за парламента. Типичен пример е прибързаната клетва през 2005 г., която сътвори в последствие тройната коалиция.
Косата му започна да оредява още при първите патаклами при сформирането й. Цвятко Цветков препоръча на партията майка да съхрани школника, който вече е изучен политик. Сексимволът на няколко поколения успя да се превърне от нетърпелив за шестица премиер в премерен, дори на моменти скучен министър-председател.



Румен Петков
, министър на вътрешните работи, който въпреки всички неволи и една изкопчена оставка, не мръдна за всичките 4 години във властта. Единствената промяна е в погледа, който през 2005 г. търси нещо, а през 2009 - вече го наблюдава.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама