НОВИНИ


Ж. Желев: Да сменим държавното управление

11 5630 31.07.2009
Ж. Желев: Да сменим  държавното управление
Жельо Желев Вяра Йовева

Настоящият момент е много подходящ за това, счита Ж. Желев, който стои зад идеята България да стане президентска република.



Тройната коалиция трябваше да съществува до приемането на България в ЕС, обяви по БТВ Жельо Желев, президент на България (1990-1997). Според него още при формирането на коалицията имало нещо порочно.

Формата на държавно управление може да бъде променена само чрез Велико Народно събрание по силата на сега действащата Конституция, което е пропусната през времето на прехода необходимост, отчете Желев. Това била една от главните причини за провала на българския преход особено в икономическата му част между 1992-ра и 1996-та година. В   България като парламентарна република, ужасно много се размивали отговорностите, заяви Желев, според когото зад колективната отговорност се крие колективна безотговорност и това много допадало на политиците, особено на депутатите, тъй като те държели властта.

При президентска република, президентът има правото да председателства Министерски съвет, което води до по-голям контрол, добави Желев, който счита, че настоящият момент е много подходящ за смяна на държавното управление. Такива стъпки се предприемали обикновено в критични за държавата моменти.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама