НАРОДЕН ГЛАС


Манол Генов от БСП: Не действаме на принципа „ред суджуци, ред стражари”

0 5451 23.08.2017
Манол Генов от БСП: Не действаме на принципа „ред суджуци, ред стражари”
Манол Генов БГНЕС

Очевидно е, че политическото лято идва твърде горещо на управляващите. В повече им идва и безсилието да се справят с неадекватните си реакции и разпадащият им се коалиционен синхрон. Чувал съм, че няма лоша реклама. Но да си позволя да приемам толкова дълго време толкова безплатна реклама за мен, каквато ми правят нарочени партийни говорители, а и лично премиерът и лидер на ПП ГЕРБ, ми идва нетърсена екстра. Това заяви депутатът от БСП Манол Генов.


Така още от преди началото на парламентарна ваканция от ГЕРБ решиха да нарочат името ми за една от удобните си опорни точки, през която по-лесно да понесат летните жеги, а и скандалите, налазили управлението им. Някой недодялан стратег реши, че моето име е удобно като дъвка с балончета, през която да изпускат въздуха. И като се почна от твърде компрометирани политически хамелеони, които в момента са катапултирали в парламентарната група на ПП ГЕРБ, та се мина през премиера и верните му адютанти. И така многократно, до пълна самозабрава, важното е да се налива пара в свирката. Ако ще темата да е за синоптичната прогноза, все моето име им е на бързо говорене.

 

Чувал съм, че няма лоша реклама. Но да си позволя да приемам толкова дълго време, толкова безплатна реклама за мен, каквато ми правят нарочени партийни говорители и лично премиерът и лидер на ПП ГЕРБ, ми идва в повече. Ако Гьобелс беше жив, трябваше вода да носи на премиера и аватарите му по темата как се правят манипулации с лъжи, повторени толкова пъти, колкото е нужно, за да се приемат за истина. Нямам амбиция да ги възпирам, нека падението си остане за сметка на авторите им. А и е всеизвестно, че сред актива на  ГЕРБ не вирее особено добра представа за разделение на власти, още по-малко те самите излъчват хигиена на тема „Правосъдна система и правна грамотност и права на граждани”. Няма причина и върхът на партията им да е различен. Впечатляващите умения на премиера да манипулира на принципа „една лъжа, казана сто пъти, работи като истина” може да си ги упражнява навсякъде, където реши, че може да рискува. Но нека не го прави върху гърба и лицето ми, както и това на БСП.

 

 Впрочем, много предвидливо премиерът спестява да визира директно името ми в подмятания насам-натам на тема за какво съм бил извършил, колко било чудовищно и с какво от зулумите на собствените си активисти го сравнявал.  Той добре знае, че ако го направи,  означава, че си позволява публично клеветнически квалификации, за които се носи наказателна отговорност. Добре е това да го каже и на бръщолевищите му верни партийци, които отчитат актив с това колко пъти ще ми споменат името напоследък. И  всичко това им е поръчано от ГЕРБ като опорна лятна точка за говорене.

 

Все пак,  ако г-н премиерът и свитата му толкова се вълнуват от съдбата ми като привлечен обвиняем, нека има грамотното законово търпение да дочака цялото разследване. А при нужда, и произнасянето на съда. Дотогава плачът му върху името ми и това на  БСП по темата „купуване на гласове” е нелеп и наподобява сълзите на клоуни по манежа. Аз имам търпение и съм убеден, че ще докажа там, където законът го изисква, че привличането ми като обвиняем граничи с откровено недоразумение. Защото така постъпват грамотните и с достойнство хора.

 

През това време добре ще е ГЕРБ и управлението им си вършат важните дела в държавата и партията си, защото отвсякъде им е напечено.  Но колкото и да са заети, нека намерят минутки време, за да се сетят, че живеем в  правова република и гражданите не сме поданици на Краля Слънце. И всичко това на принципа „Аз казах”. Аз съм от страната на тези, които вярват, че все още живеем в държава, която не работи единствено на принципа „ Слънцето каза”.

 

Респектът към започналото разследване, по което съм привлечен, не ми позволява поне на този етап да огласявам колко нелепи и с липсваща логика са подозренията на прокуратурата за моя вина по евентуално т.нар. купуване на гласове, още по-малко пък от точно опреден етнос. Аз имам търпението и достойнството да изчакам развитието на този почти абсурден казус, в който съм замесен. Що се отнася до нервниченето и театралното възмущение на ГЕРБ по темата: Защо аз оставам народен представител, една част от обяснението описах в по-горните редове. Другата част е в обяснението, че партия БСП, в чийто парламентарен състав съм, не е от кръвната група на управляващата  ПП ГЕРБ, където решенията се вземат, сменят или отпадат в зависимост единствено от заръката на премиера-партиен лидер.

Народните представители от БСП за България не сме анонимници, строени на принципа „ ред суджуци, ред стражари”, като изглеждат редиците на всеизвестната управляваща партия. Всеки от нас в БСП носи лична отговорност и грамотност за това кой е и как трябва да постъпи, без да накърнява нито общия, нито собствения си имидж. Ако някъде битува сталинисткият управленски рефлекс „Няма човек- няма проблем”, то отдавна няма съмнение, че това е именно ПП ГЕРБ, а не БСП. Оттук-насетне всякакви сглобки за активни мероприятия от страна на ГЕРБ върху името ми остават обречени между избора им „като Гьобелс или като Сталин да постъпят”. Но аз вярвам, че публиката им ще бъде все по-малко, защото разумните и грамотните хора няма как да са част от тях. Затова и с ясно съзнание за отговорност и достойнство  ще продължавам да бъда активен народен представител от групата на БСП за България, без значение колко  активна опорна точка е името ми за говорителите на управляващите.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама