НОВИНИ


Соломон Паси: Макрон води военни специалисти, може да строим кораби

7 8928 25.08.2017
Соломон Паси: Макрон води военни специалисти, може да строим кораби
Соломон Паси

Целта на Еманюел Макрон е да се превърне от френски лидер в европейски лидер. Това каза бившият външен министър Соломон Паси. Макрон не дава празни обещания, важно е да влезем в политбюрото на Еврозоната, каза още той.


Отношенията между България и Франция не се простират само до една директива за работници. В последните 27-28 години години те са много динамични и добри. По никакъв начин не мога да кажа, че Франция ни е изоставила. Сега имаме институционална тежест, заради бъдещето председателство на ЕС. Това е отличен шанс да поставим нашите печеливши карти на масата, посочи той.

Макрон е проевропейски политик и глобалист. Ние трябва да търсим кооперация с Франция по отношение на бойните кораби. Макрон води военни специалисти и за нас ще бъде много добре, ако успеем да договорим корабите да се строят в българска корабостроителница, смята Паси.

Макрон не обещава просто "така" обещание за "Шенген" и за Еврозоната. Въпросът зависи от държавите по-скоро, а не толкова от Европейската централна банка. Еврозоната е политбюрото на ЕС и за нас е съществено важно да сме там. Ние можем да сме повече от лидери на Блканите. Тук никой не обича балкански лидери. трябва да гледаме европейски цели, коментира Паси.

Паси направи преглед и на българско-френските отношения през последните години. Отношенията между Франция и България са добри от 30 години. Трябва да им благодарим за закуската с Митеран през 1989 г., на която присъства Желю Желев. Срещата бе и ключов момент за падането на комунизма. Трябва да благодарим и на Жак Ширак, и на Никола Саркози. През 2008 г., когато Франция бе председател на ЕС, успяхме да уговорим общо зарядно устройство за мобилните телефони, каза още бившият външен министър.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама