МИНАЛО


Отиде си разузнавачката, която разкри тайното оръжие на Хитлер

1 10589 26.08.2017
Отиде си разузнавачката, която разкри тайното оръжие на Хитлер
Жани де Кларанс като млада

Отиде си французойката Жани де Кларанс, разузнавачката, която предаде на Великобритания информацията за ракетите „Фау-1” и „Фау-2” – тайното оръжие на Хитлер. Тя почина на 98 години в родината си Франция, където действа по време на Втората световна война.


И досега историята как де Кларанс е успяла да се добере до местоположението на базите в Померания, където са разработвани новите оръжия, на които Хитлер разчитал, за да подсигури победата си през войната, е забулена в мистерии. Сведенията били предадени на Лондон на 18 август 1943 г.

Веднага бил организиран масиран самолетен удар, в който участвали 600 самолета. В резултат на атаката загинали над 500 учени, инженери и техници на Вермахта, заедно с разрушените сгради на изпитателния комплекс и лабораториите.

 

По време на войната де Кларанс е била най-успешният агент на разузнавателната мрежа „Алианс”, създадена от съпротивителното движение на Франция. Кларанс е родена в семейството на видната френска фамилия Русо, дала на страната редица дипломати. Още в ранна възраст девойката научила няколко езика, между които и немски. Това й помогнало да получи достъп до висши офицери и служители на Германския райх. През 1941 г. тя била арестувана от Гестапо, по след това освободена поради липса на доказателства за нелегална дейност. През април 1944 г. Кларанс отново е задържана и изпратена в концлагера Равенсбрук. На 30 април 1945 г. Червената армия освобождава затворниците, между които е и френската разузнавачка.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама