ПРЕСАТА ДНЕС


Понеделнишката преса на 3 август

0 4183 02.08.2009
Понеделнишката преса на 3 август

Вестниците пишат за това, че кризата свали печалбите до санитарен минимум; за агентите на ДС в електронните медии, които ще бъдат обявени в понеделник, че двама са убили сестрите Белнейски.



Кризата свали печалбите до санитарен минимум, известява Дневник.

Кризата продължава да изяжда приходите на голяма част от българските публични компании, печалбите на някои от тях вече почти са изтрити, а други работят и на загуба. Това показват отчетите за полугодието на част от най-големите компании, търгувани на борсата. Средният спад на продажбите през второто тримесечие е около 30%, но има компании, при които той надхвърля и 60-70%. Печалбите им пък намаляват с над 65%. Най-засегнати са дружествата, изнасящи продукцията си в чужбина. "Много от българските износители изгубиха позициите си в тази криза и ще им отнеме доста време, за да си ги върнат", коментира Христо Владимиров, финансов анализатор в дружеството за управление на активи "Ти Би Ай асет мениджмънт". "Лошото е, че няма изгледи за бързо възстановяване", заяви и Васил Велев, изпълнителен директор на "Стара планина холд", която управлява няколко експортно ориентирани компании в сектора на машиностроенето.

Страсти и разкаяние на презареждането на Бузлуджа, известява Новинар.

Прочувствените слова и признанията за допуснатите грешки не донесоха на лидера на БСП Сергей Станишев любовта и овациите на червения електорат на традиционния събор на социалистите на връх Бузлуджа в събота. От трибуната на историческата за БСП поляна експремиерът се опита да говори мъдро на събралото се множество и така да го накара да гледат философски на загубата на социалистите на изборите. Въпреки това Станишев остана неразбран от червените редици, когато цитира реплика от любим свой филм „За какво е един път, ако не води до храм. Сега ние сме тук в нашия храм, който няма стени”. Той се опита да събуди съчувствието на тълпата, като почти се просълзи по време на рецитала на стихотворението на Никола Вапцаров „Вяра”. За пореден път експремиерът каза, че няма да подаде оставката си, като илюстрира това с цитат от „Опълченците на Шипка”: „България цяла сега нази гледа, тоя връх висок е: тя ще ни съзре, ако би бегали: да мрем по-добре!". Станишев заяви, че е готов да излезе на лидерски двубой на конгреса на левицата през октомври, но подаването на оставка би било бягство от политическа отговорност. Речта на Станишев предизвика рехави аплодисменти, като истинските овации обра любимецът на всички червени Стефан Данаилов. По традиция той откри митинга на Бузлуджа и традиционно предизвика любовта на множеството, като обясни, че въпреки че са „гризнали дръвцето” на изборите, пак щели да се държат и да събират нови сили.

Агенти на ДС в електронните медии ще бъдат обявени в понеделник, анонсира Дневник.

Сътрудници на бившата Държавна сигурност в електронните медии ще бъдат огласени публично в понеделник, научи "Дневник" от комисията по досиетата. Проверката е обхванала около 2200 журналисти в над 200 радиа и телевизии. Една значителна част от агентите на комунистическите тайни служби в четвъртата власт обаче ще останат скрити, защото законовото ограничение, наложено от предишния парламент, не позволява обявяването на сътрудници, работили за медиите преди 2006 г. "Законът ни задължава да извършим проверката за принадлежност за периода от 2006 г., когато беше приет законът, до настоящия момент", заяви пред "Дневник" председателят на комисията Евтим Костадинов. Това на практика означава, че онези агенти, които в периода 1990 - 2005 г. са работили като журналисти, няма да бъдат обявени. "Това е добър пример за възможност за разширяване на полето на действие на закона, защото при сегашното положение не може да се говори за пълно отваряне на досиетата", смята Костадинов.

ВМРО: Вето за членството на Македония в ЕС и НАТО, ако не спрат репресиите над българи, цитира Новинар.

България да наложи вето на проекта за падането на визите за македонци и вето върху членството на страната в НАТО и ЕС докато Скопие не прекрати антибългарската си политика. За това настояват от ВМРО, като поводът е „политическата и административна репресия, оказана върху българска гражданка в Македония”. 23-годишната Спаска Митрова е македонска гражданка с българско национално самосъзнание и българско гражданство. Тя живее в Гевгелия с няколкомесечната си дъщеря. След развода със съпруга й македонец срещу нея започва съдебно производство. Обвинена е, че не осигурява условия на бащата да вижда детето в жилището на родителите й, където тя живее. Съдът в Гевгелия я намира за виновна и я осъжда условно. Води се и второ наказателно производство срещу Митрова по обвинение, че не е изпълнила решението на съда в Гевгелия. Присъдата по това обвинение е 3 месеца ефективно лишаване от свобода. Тя обжалва присъдата пред апелационния съд в Скопие и Върховия съд в Македония, които също я потвърждават.

Крили, че Пътищата фалирали на 17 март, информира 24 часа.

На 17 март 2009 г. пътната агенция е свършила парите за разплащане по вече сключени договори, научи "24 часа".
Според осведомени били подписани договори за 1,5 млрд., а НАПИ имала бюджет от над 300 млн. лв. Днес новият шеф на Агенцията Димитър Иванов ще проучва странен договор за 1,15 млн. лв, срещу които фирма само консултира поддръжката на пътища.Пътната агенция е била във фалит към 17 март 2009 г., съобщиха отлично информирани източници. Точно на тази дата НАПИ останала без пари за разплащане по предварителните договори.В агенцията били подписани договори за 1,5 млрд. лв., а НАПИ имала бюджет за едва 300 млн. лв.Днес тревогата на властта е дошла от отчета на бившия вече шеф на пътната агенция Янко Янков пред премиера Бойко Борисов. Той поискал от бюджета още 400 млн. лв. за тази година. Като се вгледали в документацията, особено впечатление е направил и странен договор за консултантски услуги за 1,150 млн. лв. за зимно почистване."Имаме съмнение за този консултантски договор", потвърди пред "24 часа" строителният министър Росен Плевнелиев."24 часа" се поинтересува какъв е този консултантски договор. След като направи справка, шефът на надзора на пътната агенция Иван Атанасов каза, че той не е за консултантски услуги за зимно поддържане, а за цялостна система за управление и поддържане на пътищата. Идеята била следната: eдна фирма спечелва 200 км шосе и поема ангажимент за цялостно му поддържане за определен период - от косенето на тревата, през зимното чистене на снега до ремонта на шосето. Това обаче искало много пари и не било по силите на бюджета на агенцията. Затова щели да се правят три пилотни проекта в София, Свиленград и Пазарджик - север. След оценка щяло да се види как работи новата ситема. Търгът е правен от агенцията под контрола на Световната банка по заемното споразумение за финансиране.

Слагаме край на сладките бордове, обявява Дневен Труд.

- Министър Цветков, кога за последно сте се качвал на влак?

- Миналата година.
- И как беше?
- Впечатленията ми не бяха особено добри.
- Тоалетните и вагоните стават все по-смрадливи, а влаковете все по-бавни.
- Така е. В действителност положението в железниците се влошава, а не се подобрява. Това важи както за състоянието на релсовия път, така и за превозвача БДЖ. За т. г. финансовите резултати са още по-зле от традиционно лошите данни.
- Сигурно заради кризата е нормално!?

- Може би заради кризата наистина е нормално. От една страна, товарните превози драстично са намалели. След фалита на “Кремиковци” положението е изключително тежко. В известна степен има обективни причини, но от друга страна - това е много тревожно и трябва да се вземат сериозни мерки.

Сменят ключови шефове в земеделието, съобщава Дума.

Ръководствата на Държавен фонд "Земеделие" и на Агенция САПАРД ще бъдат сменени. Това заяви новият министър на земеделието и храните Мирослав Найденов. Той недоволства от това, че от фонд "Земеделие" не са му докладвали за истинските проблеми на фермерите, въпреки че изрично им е поискал информация. Наложи се да стигна до истината по странични пътища, обясни Найденов. Найденов потвърди още, че са установени престъпления в Агенцията по горите и се зарече, че виновните ще понесат своята отговорност. Според него абсолютно същите констатации за заменки на земи има и в Министерство на земеделието и храните. Още в първите дни разпоредих проверка в самото министерство и мога да гарантирам, че няма да има никакъв чадър. В разговорите ми с ДАНС и прокуратурата се оказа, че досега е имало чадър върху тези сделки, заяви той. Злоупотреби са открити и в индетификационната система на животните. Новият министър обеща да работи в посока на това животновъдите да получат субсиисите си за глава добитък.

Намаление на пенсиите. Изключено!, успокоява Дневен Труд.


Намаление на пенсиите е изключено до края на годината, заяви социалният министър Тотю Младенов. Дефицитът от 555 млн. лв., който се очертавал в общественото осигуряване, ще бъде покрит от държавния бюджет. Националната агенция по приходите и Главната инспекция по труда започват общи масирани проверки за укрити осигуровки и фалшиви заплати.
- Защо първата ви изява като министър беше да привикате синдикатите и работодателите?
- Не ги привиках, поканих ги. Искам да възстановим светкавично социалния диалог, и то на всички равнища - от фирмите през браншовете и отраслите до Националния съвет за тристранно сътрудничество. Неслучайно и първото решение на правителството беше да определи квотата на държавата в този съвет и да каже, че ще го ръководи финансовият министър и вицепремиер Симеон Дянков и аз като министър на труда. Искам реален социален диалог с поемане на конкретни ангажименти от всеки.
- Големи надежди залагате на това. Не ви ли е страх, че при първия сериозен сблъсък синдикатите може да напуснат тристранния съвет, както вече са го правили?
- Който го е страх от синдикатите и от тристранния диалог, наложен като най-доброто средство за вземане на решения навсякъде в Европа, да не става министър. Синдикатите напуснаха тристранката преди 9 месеца и обявиха, че няма да работят с тогавашното правителство не защото то им харесваше или не. А защото никой не се допитваше до тях и не се консултираше с тях по изключително важни за хората въпроси. Ние смятаме да работим в диалог с партньорите си от първия до последния ден на мандата.

Двама са убили сестрите Белнейски, разкрива 24 часа.

Много близък роднина е помагал на задържания Лазар Колев да прикрие убийството на сестрите Белнейски, което е станало заради нелепо стечение на обстоятелствата. Съучастникът е добре известен на разследващите, но за момента те не предприемат арест срещу него, защото все още събират доказателства. Има малка вероятност и да не се стигне до обвинение срещу него, защото ДНК експертизите за момента не го уличават. Момичетата са умъртвени, след като са правили първоначално доброволен секс с двамата мъже, научи "24 часа" от сигурни източници. Във фаталната вечер Белнейски се срещнали с Лазар Колев, известен и като Малкия Гангстер, недалеч от заведението "Болид", където са видени за последно. Оттам младият мъж ги завел при по-възрастния си родственик, което правел много често и преди, както ще установят криминалистите по-късно. Все още не е изяснено със сигурност къде точно са били заведени Белнейски - в гарсониерата на Лазар в Пазарджик, в къща наблизо или пък във вилата на роднината на Колев извън града. Разследващите са събрали информация от общо трима свидетели, видели сестрите Белнейски във фаталната вечер. Най-интересни обаче са показанията на свидетел, който е гледал в продължение на минути как двама мъже и две млади момичета се карат оживено на улицата, недалеч от кафене "Болид". Съвпада и описанието на автомобила - "Ауди", в който Белнейски се качили с двамата мъже според очевидеца.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама