Кафето е напитката, без която много хора не могат рано сутрин. Оказва се обаче, че освен, че ни събужда, кафето може да удължи живота ни.
Според проучване на испански учени четири чаши дневно са най-полезни. При подобна консумация рискът от ранна смърт намалявал с 64%. Ако пием по три чаши кафе дневно, понижаваме тази опасност с 30%, при две чаши - с 22%. Испанските специалисти наблюдавали над 20 хил. души в продължение на 10 години. Причината за ефективността на ободряващата напитка при снижаването на риска от преждевременна смърт се дължал на съдържащите се в кафето антиоксиданти, в частност на полифенолите.
"Количеството кафе, което е добре да консумираме, е свързано с неговото качество. А най-доброто кафе е най-внимателно отгледаното, добре изпеченето и деликатно приготвеното", посочи кафе екпертът и съосновател на Асоциацията на българските баристи Йордан Дъбов в студиото на "България он ер".
По думите му България всъщност се явява един от най-слабите консуматори на кафе в Европейския съюз. На ден се изпива около 40 тона. Най-голямо количество от напитката, изчислено на глава на населението се употребява в Скандинавските страни, а на общ брой население в САЩ, сподели още екпертът.