БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


До 2022 г. ще е готова жп линията от сръбската граница до Бургас

0 4401 30.08.2017
До 2022 г. ще е готова жп линията от сръбската граница до Бургас

До 2022 година България трябва да има изцяло модернизирана железопътна магистрала от сръбската граница до пристанище Бургас, което ще позволи развиването на скорости от 130 до 160 километра в час. Това заяви заместник-министърът на транспорта Велик Занчев в пловдивското село Белозем.


Там започна реконструкцията на 26-километров жп участък по линията Пловдив – Бургас.

 

В модернизацията на отсечката Скутаре – Оризово ще бъдат инвестирани 70 милиона лева, осигурени по линия на оперативната програма "Транспорт и транспортна инфраструктура". За периода на строителните дейности тя ще бъде затворена и пътниците ще бъдат извозвани с автобуси. Ремонтът трябва да завърши до 2019 година, подчерта заместник-министър Занчев, цитира БНР.

 

Утре даваме старт на още една отсечка от жп линията Пловдив – Бургас, а именно Стралджа – Церковски. До края на годината започва строителството и на жп линията от София до Елин Пелин. Договорените средства за железопътни проекти в новия програмен период са близо 64 милиона лева. Във финален етап на одобрение са още два големи железопътни проекта.

 

Предстои през есента да започне и процедурата за закупуване на новите влакове, които ще развиват скорост между 130 и 160 километра в час.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама