НОВИНИ


Липса на адвокати отложи делото "Борилски"

0 5452 03.08.2009
Липса на адвокати отложи делото "Борилски"
Мартин Борилски

Апелативният съд във Велико Търново отложи за 19 октомври делото за убийството на българския студент във Франция Мартин Борилски. Причина за отсрочването е отсъствието на адвокатите Владимир Иванов и Явор Нотев.


Първият е в чужбина, а адвокат Явор Нотев има ангажименти като депутат. Съдията не даде ход на делото, тъй като това би довело до нарушаване на процесуалното право на майката на убитото момче, която е частен обвинител и граждански ищец.

Мартин Борилски беше убит във френската столица по особено жесток начин през 2000 г., като по тялото му бяха открити 93 прободни рани. Трупът бе проснат на легло, а до тялото имаше щанга с кръв. По земята се намирали панталони, за които се смята, че са на килърите.

 Френските власти проведоха изключително мащабно разследване и предадоха на българските съдебни власти улики, включително и ДНК проби, доказващи вината на двама български граждани - Георги Желязков и Стоян Стоичков. Първият от тях е син на влиятелен бивш следовател, който в момента се подвизава като адвокат. Георги Желязков избягва по време почивката на разпит пред френските криминалисти, които са дошли в България да проведат разследващи действия. Родното правосъдие оправда двамата българи на две инстанции, тъй като нашенците казаха пред съда, че двама френски здравеняка са останали в квартирата с убития българин по време на трагедията.

На 21 януари апелативните съдии във Велико Търново потвърдиха мотивите на своите колеги от Окръжния съд в Шумен за липса на доказателства срещу студентите Георги Желязков и Стоян Стоичков. Френските власти обаче ще започнат паралелен процес в Париж, тъй като категорично оспорват решенията на родните съдилища. Според френските разследващи служби българските власти изобщо не помагали, а по-скоро пречили на процеса.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама