ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 4 август

0 3911 03.08.2009
Пресата на 4 август

Вестниците пишат за хард Танов в митниците; за ударното описване на длъжници по САПАРД; за това, че депутатите сменят лимузините с микробуси.



Митниците получават хард Танов, пише 24 часа.

Бившият антимафиот № 1 Ваньо Танов най-вероятно ударно ще углави агенция “Митници”, твърди източник отвътре. Той е честен, с хард поведение, познава всички процеси на контрабандата, както и участието на вътрешни хора от митници и МВР в тях, били мотивите, с които най-високото ниво в държавата обяснили намерението да поверят агенция “Митници” на неуспелия кандидат-кмет на Русе. Аргументите на тези, които стоели зад кандидатурата му, били, че само външен човек за митниците, човек с твърда ръка и безкомпромисен можел да изчисти всичко вътре в нея.

Вярно е – няма пари за снега, известява 24 часа.


Пътната агенция е много на червено. Тепърва ще се установи с колко. На първо четене е установено, че преразходът е 16 млн. лв. За поддръжка на шосетата са изплатени 80 млн. лв. Това обясни новият пътен шеф Димитър Иванов. Няма пари за зимно поддържане, няма пари за текущ ремонт, не се знае колко е изпълнението, колко е прието като технически продукт и колко е фактурирано. В агенцията продължавала порочната практика фактурите да се отчитат в дирекциите, а не във финансово-счетоводния отдел, каза Иванов. Затова не е ясно кой какво е приел и какво има да се плаща.

Ударно се описват длъжници по САПАРД, оповестява Дневен Труд.

В държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ) - агенция САПАРД изпълняват заръките на премиера Бойко Борисов. В петък той се срещна с двама представители на ОЛАФ, на които дал дума в понеделник до обяд да е приключило вписването на 93-те проекта по САПАРД, за които има съмнения за нарушения, в книгата на длъжниците.
Вписването почнало в неделя следобед. А министър Мирослав Найденов и заместникът му Преслав Борисов отишли на крак в ДФЗ да проверят дали се изпълнява заповедта. Те разпоредили, “ако трябва, да се работи цяла нощ”. Будуването се разминало - токът угаснал заради авария.

Спряха отпуските на полицаи заради тапите, пише Дневен Труд.

Засиленото полицейско присъствие по инфарктния през лятото участък от Петолъчката през Сливен до Нова Загора ще продължи до края на сезона. Служителите на КАТ и двете полицейски управления в Сливен и в Нова Загора ще продължат да работят извънредно по 12 часа на ден в събота и неделя - съобщи вчера комисар Чавдар Божурски, директор на областната дирекция на МВР-Сливен. Извънредният им труд щял да бъде заплатен. Но пък служителите на реда нямало да излизат в отпуск, докато не приключи засиленото наблюдение на пътя София - Бургас.

Депутатите сменят лимузините с микробуси, установява Новинар.


Народните представители ще ползват служебните коли на парламента само ако получат разрешение от председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Това заяви депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. По този начин според нея щели да бъдат свити разходите на парламентаристите. В предишното Народно събрание всеки един депутат можеше да използва служебна кола, след като подаде заявление в администрацията на парламента.
Също така депутатите вече щели да ходят на работа като редовите софиянци с масов транспорт. Вместо със служебни автомобили народните представители ще се придвижват целокупно с микробусчета. Сутринта микробусчетата щели да събират по специален график депутатите от кварталите, където живеят, и след това да ги откарват на работа до НС.

Държавнaта енергетика със 100 млн. лв. загуба, изчислява Дневник.


Националната електрическа компания (НЕК), дъщерното й дружество "Електроенергиен системен оператор" (EСО) и "Мини Марица-изток" са натрупали загуба от 98 млн. лв. за първите шест месеца на тази година. Данните са включени в огласения в понеделник консолидиран отчет на "Български енергиен холдинг" (БЕХ) за 2008 г., в чиято структура преди година влязоха дружествата. За сравнение - през цялата 2007 г. НЕК отчете нетна печалба от 34 млн. лв., а "Мини Марица-изток" - 8 млн. лв.
Основната причина за лошите финансови резултати е неблагоприятната бизнес среда заради икономическата рецесия. НЕК е продала по-малко ток както в България, така и в региона. Износът е и на по-ниски цени от 2008 г. заради намаленото търсене в съседните страни. Според БЕХ до загуби водят и решенията на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). От холдинга визират наложеното от регулатора увеличение на цената, по която НЕК изкупува произведения от топлофикациите ток, както и липсата на промяна на тарифата, по която компанията продава електроенергия на ЕРП-тата.

Бум на незаконната търговия с тютюневи изделия, установява Новинар.

Незаконната търговия с тютюневи изделия без бандерол процъфтява и все повече свива пазара на легално продаваните цигари. Все по-често се регистрират и продажби на фалшив тютюн за свиване на папироси, оплакаха се от „Булгартабак”. Продажбите се свивали и заради ценовата война, която не се очаквало да стихне скоро, коментират експертите.
Основната причина за поддържането на сивия пазар е непрекъснатото повишаване на цените на тютюневите изделия, което е предпоставка за развитие на незаконната търговия. Освен това има сериозна разлика между цените на тютюневите изделия в различните държави, която принуждава някои търговци да внасят контрабандно продукти на по-скъпите пазари. Според „Булгартабак” и фирмите вносители у нас контрабандата на цигари държи между една четвърт и една трета от пазара.

Общината си връща парното, твърди Дума.

След проточилата се сага между Столичната община и предходното ръководство на Министерството на икономиката и енергетиката, в края на която столичното парно стана държавно, се оказва, че е възможно "Топлофикация-София" отново да стане общинска собственост. Това стана ясно вчера от думите на новия министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Другите възможни сценарии за бъдещето на столичното парно са привличането на стратегически инвеститор или Българският енергиен холдинг (БЕХ) да стане акционер, като се капитализира газовият дълг на дружеството, който бе поет от холдинга. Решението на предишния министър да не съобрази цената на енергията от столичната топлофикация с реалните разходи е донесла 60 млн. лева загуби за дружеството, каза Трайков по повод замразяването на цените на парното за София. Той каза, че първо ще бъде направен доклад и след това ще се вземе решение за промяна на цената на топлинната услуга.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама