ПОЛИТИКА


В. Енчев: Срамувам се, че работих за страна, която не заслужава

39 9943 04.08.2009
В. Енчев: Срамувам се, че работих за страна, която не заслужава

"Не може да се нарича "ченге" кадрови офицер от Националното разузнаване!"



Комисията по досиетата обяви вчера сътрудниците на Държавна сигурност, които работят в електронните медии от 2006 г. В списъка попадна името на журналиста от СКАТ Велизар Енчев, който часове по-късно изпрати открито писмо до медиите, в което хвърля светлина относно своята принадлежност към тайните служби. Днес той участва в сутрешния блок на Btv с водещ Сашо Диков, който още в началото започна с думите "Следващата тема ще бъде за ченгетата-журналисти", с което е засегнал хора като Енчев, които са работили в Националното разузнаване.

Велизар Енчев

Първо, че не може да нарича "ченге" кадрови офицер от Националната разузнавателна служба, работил в тази институция от 1985 до 1996 г. През 1996 г. бях уволнен от ген. Бриго Аспарухов заради противопоставянето ми на балканската политика на правителството на Жан Виденов. Това е премиерът, който публично заяви, че в Гърция няма българи, а Западните покрайнини трябвало да се наричат "Източна Сърбия".
Второ, всеки, който е прочел неотдавна издадената ми книга "Аз бях в разузнаването", ще се убеди, че работата ми в Скопие и Белград е била подчинена на една цел - защита на българските държавни интереси в Македония и Сърбия, укрепване на българското малцинство в Западните покрайнини, създаване на пробългарски партии и организация в Република Македония, интернационализиране на въпроса за потъпканите права на българите в Сърбия и Македония.
Трето, отварянето на досиетата на цивилното и военното разузнаване на Балканите е национално предателство, извършено от правителството на Сергей Станишев.
Четвърто, именно заради моята работа в НРС, през 1997 г. президентът Петър Стоянов ме изпрати за български посланик в Република Хърватия. По този повод е добре г-н Сашо Диков да се обърне за мнение към Петър Стоянов, ген. Димо Гяуров, ген. Бриго Аспарухов, ген. Кирчо Киров. Убеден съм, че нито един от тези господа няма да каже и една негативна дума за работата ми в бивша Югославия. Напротив!
Пето, искам да попитам Сашо Диков какво е правил той в тези години, когато българското разузнаване в Югославия водеше истинска война за българската кауза? И сторил ли е поне една стотна от това, което аз и мои колеги в НРС вършехме в Скопие и Белград, рискувайки своя живот заради една държава, която днес ни предаде?
Шесто, за разлика от дежурните фрази на работилите в службите, че се гордеят с това, аз ще кажа точно обратното: Срамувам се, че служих на държава, която не заслужава това! И призовавам сега работещите в НРС и Военното разузнаване да не повтарят моята грешка.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама