ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 5 август

0 4109 04.08.2009
Пресата на 5 август

Вестниците пишат за цяло министерство пред фалит; за полицаи на бунт срещу съда; за това, че Борисов ще командва болница и резиденции.



И цяло министерство пред фалит, оповестява 24 часа.


“Строителното министерство е почти във фалит, да не кажа – изцяло”, обяви във вторник новият му шеф Росен Плевнелиев. Според него екипът на Асен Гагаузов е знаел, че идва кризата, че няма да има пари за разплащане, и въпреки всичко от октомври 2008 г. са подписани финансово неосигурени договори с доставчици за около 300 млн. лева без ДДС. “Аз смятах, че има и неразплатени договори с доставчици за извършени работи за 37 млн. лева. Сумата обаче нарасна до 72 млн.”, посочи той. Действали сме както трябва, искахме да направим много повече строителни дейности, но дойде кризата – парите секнаха, коментира бившият строителен министър Асен Гагаузов.

Няма строеж върху заменка – ще си имаш гора, пише 24 часа.

Който си има гора до морето и до планинските курорти и тя не е вкарана в регулация, ще остане само гора. В сряда Министерският съвет приема постановление и спира застрояването върху взетите от частници държавни площи. “Ще имат едни бутикови гори, които са свободни за достъп от всеки български гражданин”, обясни земеделският министър Мирослав Найденов. По данни на агенцията за 6 години са заменени 33 000 дка за 154 млн. лева, като основната част е до морето. Срещу тях държавата е получила над 95 000 дка от частници и общини за 156,2 млн. лева. Според доклад на Световната банка обаче държавата е загубила поне 500 милиона евро от заменките, а от ГЕРБ твърдят, че сумата може да е и десетократно по-висока.

Полицаи на бунт срещу съда, обявява Дневен Труд.

Полицаи се вдигнаха на бунт срещу плевенския съд, който погали с присъди роми побойници, нападнали служители на МВР. Поне 200 униформени се събраха във вторник пред Съдебната палата в Плевен, за да дадат израз на недоволството си. Протестът е по повод масов побой в плевенска дискотека. В петък срещу събота тартори на пияна компания скочиха срещу пазители на реда, опитали да ги обуздаят. Тогава 30 от хулиганите бяха отведени в полицията, а шестима бяха изправени пред съда. Те се признаха за виновни и получиха символични наказания.

Борисов ще командва болница и резиденции, информира Дневен Труд.


Почти е готова схемата, по която досегашните структури на подчинение на бившия министър Николай Василев ще преминат към други ведомства, споделиха източници от Министерския съвет. Очаква се в сряда тя да бъде одобрена от правителството. Почивните бази и резиденции и болница “Лозенец” ще се върнат в Министерския съвет на подчинение на премиера Бойко Борисов. Към “Дондуков” 1 ще премине най-вероятно и Институтът по публична администрация, който организира квалификационни курсове за чиновниците. Специалната куриерска служба, която отговаря за пренасянето на класифицирана информация, вероятно ще се влее в МВР. Дирекцията, която отговаря за усвояването на европарите по оперативна програма “Административен капацитет”, отива във финансовото министерство. Очаква се експертите да останат в сегашната централна сграда на министерството на улица “Аксаков”.

600 000 българи живеят в страх в Македония, съобщава Новинар.

Приблизително около 500-600 хил. души в Македония знаят, че са от български произход. Те обаче не признават, че са наши сънародници заради репресиите срещу тях, заяви за „Новинар” министърът без портфейл, който отговаря за българите в чужбина Божидар Димитров. До момента само 30 000 души са одобрени и са получили български паспорт. Още толкова са подали заявления, но все още се проверяват. Освен това всеки гражданин с документ от нашата държава се определя като „предавник” или предател, стана ясно още от думите на Димитров. Всеки, който е признал, че е българин, получава тежък удар за най-малкото провинение, допълни министърът. Поредният пример за подобно отношение стана българката Спаска Митрова, която от 30 юли насам лежи в скопски затвор. Българското външно министерство поиска вчера от македонския посланик у нас Дивна Тричковска Митрова да бъде освободена.

Продажбите на зелено на жилища спряха, алармира Дневник.

Силно популярните допреди година-две покупки на жилища на зелено вече изчезнаха от пазара. Това съобщиха собственици и директори на строителни компании и агенции за недвижими имоти. Основната причина е, че банките отпускат кредити само за готови жилищни сгради, които имат разрешение за ползване. Освен това и самият пазар на нови жилищни сгради е замрял, а подобна е и ситуацията в строителството на сгради. Банките затегнаха кредитирането и не финансират покупки на зелено, коментира Стоян Механджиев, съдружник в пловдивската строителна компания. Пазарът и строителството на нови жилищни имоти в големите градове и в курортите е почти замрял, смятат представителите на бранша. Преди само за сезон в Слънчев бряг се правеха по 60 - 70 ваканционни имота, а сега са под 10, от които доста са замразени, каза Стоян Механджиев. Същото се случва и по Северното Черноморие.

Компенсациите за намален работен ден забуксуваха, четем в Пари.

Не по-рано от два месеца на практика ще стартира продължението на програмата за компенсиране на работници, преминали на непълно работно време. Това стана ясно от думите на новия зам.-министър на труда и социалната политика Красимир Попов. Комитетът по наблюдение в Брюксел вече е одобрил схемата, но в момента тя се разработва в детайли, заяви Попов. За съжаление финансирането от европейските фондове не е толкова гъвкаво както, ако средствата се осигуряват от бюджета, каза той.

Спрените дела тръгват, нито дума за Галеви, научаваме от Дума.

Процесът срещу дупнишките бизнесмени братя Галеви, който бе спрян, докато те бяха кандидат-депутати, трябва да бъде възобновен. Не е ясно обаче кога точно трябва да тръгне това прословуто дело. От прокуратурата вчера оправдаха липсата на информация по казуса с това, че делото няма да се гледа в София. Процесът бе спрян, след като Пламен Галев и Ангел Христов получиха имунитет като кандидат-депутати. Вчера от Софийска градска прокуратура обявиха дати за повечето дела срещу бивши кандидат-депутати. Кюстендилският съд обаче бави своето решение за делото "Галеви" заради отпускарския месец август. Около месец преди изборите се разигра истинска сага с процеса срещу Пламен Галев и Ангел Христов. Софийски градски съд не пожела да вземе решение по искането на "братята" да излязат на свобода и прехвърли топката на Окръжния съд в Кюстендил. Там пък чакаха почти четири дни, докато получат петте кашона с документи по делото. В крайна сметка дупнишките кандидат-депутати бяха освободени срещу гаранция от 100 хил. лева. Вчера стана ясно, че на 30 септември тръгва наново делото за източване на пари по САПАРД, а на 20 октомври се възобновява процесът срещу Александър Томов, който е подсъдим за източване на "Кремиковци" и ЦСКА.

200 000 българи стоят без работа с години, обявява Монитор.

Повече от 200 000 души са трайно безработни у нас, установи проверка на "Монитор". Средно всеки втори ненужен на икономиката българин не може да си намери работа от години. Това стана ясно по време на представянето на новия екип на социалното министерство вчера. По данни на ведомството по-голямата част от трайно безработните са младежи, които нито учат, нито работят. Безработните у нас са около 440 000 души по сметки на синдикатите. Средно 270 000 са регистрираните в бюрата по труда към юни, сочи справката на Агенцията по заетостта за първото полугодие. Половината от тях са трайно незаети, каза Валентина Симеонова, зам.-министър на труда и социалната политика. По последни данни безработицата у нас е 7,29 на сто.Профсъюзите прибавят и скритата безработица, която попълвали около 170 000 българи. "Важно е да се знае , че 170 000 души са отпаднали от осигурителната система от началото на годината до сега", коментира пред "Монитор" вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров. Хората без осигуровки масово преминавали към сивия сектор. По думите на Пламен Димитров тези 170 000 трябва да се прибавят към неактивното население, което реално ставало над 400 000 души.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама