АКТУАЛНО


Скандал! НАТО пита кой в София спира поръчки за $80 млн за блока

14 19101 11.09.2017
Скандал! НАТО пита кой в София спира поръчки за $80 млн за блока

В централата на НАТО в Брюксел е получено съобщение, че поръчка за продукти на военни предприятия от България на стойност около 80 млн долара е спряна. Това станало по нареждане на Министерство на икономиката и Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките.


За скандала съобщи и телевизия BIT, която предаде, че е спрян кораб на пристанище Бургас.

От НАТО готвят официално запитване до София кой е разпоредил спирането на толкова важни доставки за блока.

Това съобщиха за Фрог нюз експерти от бранша. Според тях ставало дума за продукция по договори, най-голяма част от която се произвеждала в „Дунарит” – Русе.  Поради скандалите, които завихри самият министър Емил Караниколов и повдигнатите обвинения от прокуратурата на някои хора от ръководството, лиценза на предприятието за търговия с военна продукция бе замразен. Караниколов цял месец шикалкавеше, като се опитваше да оправдае абсурдните си решения с някакви нарушения от сорта на неспазени противопожарни изисквания и съхранение на готова продукция. Всичко това избледня, когато стана ясно, че Караниколов, както и други държавни институции обслужват интересите на фирма Виафот, която претендира, че е собственик на част от „Дунарит”. Медии и хора от ВПК смятат, че зад Виафот стои Делян Пеевски.

Караниколов твърдеше още, че държавата искала да помогне на предприятието и служителите като одържави завода. Номерът не мина. Спряната поръчка доказва обратното – опит за фалиране и заграбване на завода по криминален начин. В същото време създаването на пречки пред Кинтекс е удар  върху интересите на самата държава, която губи милиони от подобни действия. Въпросът е: Защо премиерът Борисов, главният прокурор Цацаров, ДАНС и други институции си затварят очите пред кримналните изпълнения. Освен ако не участват и те...

 

Ако проблемът с доставките за НАТО не се разреши час по-скоро, България може да предизвика скандал, който да ни коства много строги санкции.

 

Засега нито министър Караниколов, нито премиерът Борисов дават някаква нформация за разрастващия се скандал.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама