НОВИНИ


Ирена Анастасова: Учебната година започва с недостиг на 3000 учители

0 4280 14.09.2017
Ирена Анастасова: Учебната година започва с недостиг на 3000 учители
Ирена Анастасова

Ден преди 15 септември ГЕРБ и БСП направиха от парламентарната трибуна свой прочит на състоянието на системата на образование през призмата на управляващи и опозиция.


ГЕРБ се похвали с положителното в сферата като увеличение с 15 на сто на учителските заплати от 1 септември, със стъпките на кабинета да няма деца, които да не са в класните стаи, а родителите да са убедени, че училището е тяхно.

 

От БСП разкритикуваха повечето промени в системата и настояха за преглед на учебните програми и планове. Ирена Анастасова даде данни, според които броят на напусналите миналата година образователната система е над 21 хиляди ученици, 8 на сто от съответния набор не се е записал в първи клас, а почти 22 процента - в средните класове.

 

Удовлетворени сме от приетия механизъм, който да осигури присъствието на децата в детските градини и училището, подкрепяме мерките за пълен обхват на образованието,подчертаха от левицата. Но, отбелязаха, че страната ни остава на едно от първите места по детска бедност.

Агресията сред децата се превръща във все по-голям фактор в обществото, отговорностите се прехвърлят върху детската градина и училището, които сами не могат да се справят, риск е и закриването на училища, предупреди Анастасова. Тя добави, че тази учебна година ще започне с недостиг от около 3000 учители и назначение на около 1000 неправоспособни. Затова социалистите настояват за актуализиране системата за обучение на преподавателите. БСП упрекна мнозинството, че все още на никой от висшите държавни нива не е поел отговорност за недомислието, според тях, и грешките в системата, цитира БНТ.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама