НОВИНИ


Властта обещава: Тол таксите се задават по родните пътища

2 4531 16.09.2017
Властта обещава: Тол таксите се задават по родните пътища
БГНЕС

Тол системата в България ще бъде готова до една година, заяви Бойко Борисов по време на инспекцията на пътя Пловдив – Асеновград.


По думите на премиера, благодарение на нея, ще се акумулират над 1,5 милиарда лева годишно, които ще отидат за рехабилитация на пътищата, както и на изграждането на нови трасета. Очаква се новата система да обхване 80% от пътищата у нас. Срокът на пускане на системата зависи от избора на изпълнител за нейното изграждане.

"Кандидатстват едни от най-големите фирми, които се занимават с изграждане на тол системи в Европа", заяви край Пловдив премиерът Бойко Борисов.

Той е категоричен, че с новата система може да се финансира удвояването на Околовръстното на Пловдив, както и други важни пътища от републиканската пътна мрежа в областта.

Половината от трафика у нас е транзитен. Камионите преминават с еднодневна винетка от 10 евро. За сравнение по магистралата в Сърбия се плаща 70 евро, в Унгария 84 евро, в Словакия 110 евро, а в Австрия 115 евро.

С въвеждането на тол таксите у нас не е ясно колко ще струва преминаването от "Калотина" до "Капитан Андреево" например. За сходно разстояние от Виена до Залцбург това струва 110 евро за тол такси.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама