НОВИНИ


Проф. Кантарджиев за Фрог: Гответе се за възпаления и ангини

0 4034 21.09.2017
Проф. Кантарджиев за Фрог: Гответе се за възпаления и ангини
Проф. Тодор Кантарджиев БГНЕС

Националната референтна лаборатория провежда изследване за 15 респираторни вируси. Те причиняват инфекции на горните и долните дихателни пътища. Появяват се със застудяване на времето. Това обясни пред Фрог нюз проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.


През този месец със застудяването на времето се появяват инфекциите на горните дихателни пътища, които се причиняват най-вече от вируси. Най-честите са аденовирусите, риновирусите, коксакивирусите и респираторния-синцитиален вириус. През последните години доказахме циркулацията на бокавирусите и парагрипните вируси. Ако симптомите продължат повече от две седмици, говорим за бактериално усложнение.

 

През този сезон често се появяват ангини при децата. При малките възпалението на гърлото обикновено е бактериална инфекция – има налеп или течност по сливиците, болезнени лимфни възли на шията, повишаване на температурата и липса на кашлица. Ако последният симптом липсва, означава, че става дума за вирус.

 

През последните 5 години епидемията от грип стартира с циркулация на грипни вируси от група B. После те се изместват от тези от група А, след което към края на епидемията, отново се появява група B.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама