ПРЕСАТА ДНЕС


Петъчната преса на 7 август

1 3953 06.08.2009
Петъчната преса на 7 август

Вестниците пишат за 60 000 евро у главния секретар на парламента; за това, че прокуратурата погва Масларова заради скандален ремонт; че е произведено най-скъпото зърно от 20 години насам.



60 000 евро у главния секретар на парламента, пише Дневен Труд.

Шейсет хиляди евро са намерени в дома на бившия вече главен секретар на парламента Огнян Аврамов. Това е станало при обиск на жилището му миналия петък. Зам. – градският прокурор на София Божидар Джамбазов потвърди, че в момента оперативна група работи по случая, изяснявайки произхода на парите и съдържанието на книжата, които Аврамов се опитал да изнесе от парламента същия ден. Заплатата на Аврамов е била около 2000 лева, а на влог има 19 000 лева от потребителски кредит, показва справка в декларацията му.

Разсекретяват делото “Галерия”, оповестява Дневен Труд.

Скандалното информационно дело Галерия, свързано със следене на телефони на депутати и журналисти, да бъде резсекретено. Причината- повишен обществен интерес. Решението на премиера Бойко Борисов бе разпространено от правителствената информационна служба след срещата му с новия шеф на ДАНС Цветлин Йовчев. Министър- председателят му разпоредил да разсекрети разработката по реда на Закона за защита на класифицираната информация. Информационното дело “Галерия” бе образувано от ДАНС в средата на м.г. Официално поводът бе разследване на съмнения за изтичане на класифицирана информация към спрения сайт “Опасните”.

В родния Дръндар на Доган и каналът е сарай,твърди 24 часа.

2 884 338 лв. е отпуснало Предприятието за дейности по опазване на околната среда за канализация и пречиствателна станция на с. Дръндар. През 2006 и 2007 г. за родното село на Ахмед Доган са одобрени 5 проекта, стана ясно, след като по нареждане на новия екоминистър Нона Караджова решенията на Предприятието станаха публични. При европейска норма от 500 евро на жител за воден проект каналът на Дръндар излязъл по 18 027 лв. Станцията и тръбите са правени от разградската фирма “Антора” ЕООД, която е усвоила над 16 млн. лв. по водни проекти между 2006 и 2009 г. Това е фирмата на приятел на сина на депутата от ДПС Рамадан Аталай.

Уволниха братовчед на Станишев, установява 24 часа.

Транспорният министър Александър Цветков уволни Тодор Станишев, шеф на ДАИ към Агенция “Автомобилна администрация”. Официалният мотив за освобождаването е: системно несправяне с проблемите в областта на автомобилния транспорт. По-късно се разбра, че съвпадението във фамилиите на Тодор Станишев и експремиера Сергей Станишев не е случайно. Уволненият е братовчед на доскорошния министър- председател. Цветков каза, че освобождава шефа на ДАИ заради крайно незадоволителна работа. Преди четири години изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” бе преструктурирана и всичките функции по изпитите, контрола на превозите, на обучение и изпита за книжка минаха към самата агенция.

Прокуратурата погва Масларова заради скандален ремонт, четем в Новинар.

Около 19 млн. лв. е дал бившият социален министър Емилия Масларова само за довършителните работи на рушаща се държавна постройка в Стара Загора, стана ясно в четвъртък. Ремонтът на един квадратен метър държавна собственост излязъл 2470 лв. Сградата пък е предназначена за Комплексен център за социални услуги, който да обедини в себе си осем регионални дирекции на министерството на труда. Преди два дни строителният министър Росен Плевнелиев обяви, че предшественикът му Асен Гагаузов е дал над 40 млн. лв. за обновяване на сградата на ведомството. Оказало се, че на квадрат за ремонта са отишли по около 2000 евро. Ремонтните работи, извършвани с одобрението на двамата министри, вече се проучват от прокуратурата, като за такова провинение законът предвижда имуществена санкция до 20 000 лв. или глоба до 5000 лв.

Произведено е най-скъпото зърно от 20 години насам, изчислява Дневник.


За първи път от 20 години българските фермери жънат толкова скъпа пшеница, съобщи председателят на асоциацията на зърнопроизводителите Радослав Христов след приключване на кампанията. При среден добив от 295 килограма на декар, какъвто е получен в редица региони на страната, себестойността на тон пшеница ще струва на производителите около 270 лв. - 280 лв., което е доста над пазарната цена. Това поставя производителите на изпитание и много от тях са пред фалит. "Ситуацията е критична,ще се спасят само тези, чиито добиви надхвърлят 350-400 кг от дка", предупреди шефът на браншовата асоциация. Проблемът ще се обсъжда на консултативния свет по зърното на 17 август, съобщи и зам.-министърът на земеделието Преслав Борисов. По предварителни данни прибраното зърно е с 1.2 млн. т по-малко от 2008 г., като количествата се изчисляват на около 3.1 млн. т.

Искаме от ЕС да удължи срока за Дунав мост 2, съобщава Пари.

Транспортното министерство е започнало преговори с Брюксел за удължаването на срока на финансовия меморандум по проекта Дунав мост 2. Срокът му изтича в края на 2010 г. и ако не бъде предоговорен, ще изгубим безвъзмездната помощ от 70 млн. EUR по ИСПА.

Проверяват спора на летище София с кувейтците, информира Пари.

През следващата седмица новото ръководство на министерството на транспорта започва проверка по спора с кувейтско-арабския консорциум, построил новата писта на столичния авиопорт. Ще се анализира дали съдебното решение на спора е било наложително или е трябвало да се върви към извънсъдебно споразумение.

“Кремиковци” става Силиконова долина, констатира Монитор.

Затвореният преди месеци металургичен комбинат "Кремиковци" може да се превърне в модерен център, който да обедини фирми в сферата на инфо и високите технологии по подобие на Силиконовата долина в САЩ. Изграждането на технопарка, което се очаква да продължи между 5 и 10 години, ще струва 50 млн. евро. За подготовката на проекта Столичната община ще използва ноу-хау от немския град Дортмунд, където се намира един от петте най-големи технологични центрове в Европа. "След като изготвим проекта, ще кандидатстваме за 50 млн. евро по програмите на ЕС за неговата реализация. Целта е да построим технологичен център, който да се превърне в технологичен парк. Така ще осигурим работа на хиляди млади хора, които са специалисти по високи технологии", обясни и.д. кметът на София Минко Герджиков, който вчера подписа споразумение за сътрудничество с директора на техноцентъра в Дортмунд Гуидо Барановски. Според Герджиков най-добрият вариант е софийският технопарк да бъде изграден на мястото на "Кремиковци", макар че се обсъждал и терен в Нови Искър. Вторият парцел е с площ 32 дка и е собственост на Българската академия на науките, която също ще се включи в реализацията на проекта.

Измамници "продават" ваксини за свински грип, алармира Дума.

Истерията около новия вирус на свински грип вдъхнови телефонните измамници за нова схема, чрез която прибират парите на възрастни хора. Вече няколко души се оказаха ужилени по новия начин в Ямбол. Измамниците звънят по домашния телефон и се представят за роднина на "жертвата". Казват, че лежат в инфекциозното отделение на местна болница. Минути след това има второ обаждане, този път от "лекар", който обяснява, че ще му трябва солидна сума, за да ваксинира болния срещу свински грип. Следва зловещата констатация, че ако не бъде ваксиниран, близкият човек ще почине до няколко дни.
71-годишен мъж от Ямбол е сред първите жертви на новия вид измама. Той обаче се усетил, че го мамят и сигнализирал в полицията. Друг пенсионер обаче олекнал с 2800 лева. Друг сюжет, свързан с въвеждането на еврото у нас, също започва да се използва от наглите измамници. Те причакват възрастни хора обикновено пред пощенските клонове, от които си получават пенсиите. Убеждават ги любезно и умело, че България след месец въвежда еврото и те ще трябва да обменят всичките си левове в новата валута.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама