ПОЛИТИКА


Алекс Алексиев: Имамите са еничари, шпиони на Ердоган

4 13463 02.10.2017
Алекс Алексиев: Имамите са еничари, шпиони на Ердоган
Алекс Алексиев

”Не трябва да се разрешава на имами, които не знаят български език, да проповядват. Страшно е, че се позволява на такива хора да проповядват у нас. Това са главните ударни сили и шпиони на Реджеп Ердоган. Това каза експертът Алекс Алексиев, председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания.


Това може да е пагубно за България. Не е нормално втората по големина религия да се ръководи от чужбина", разкри Алексиев.

Нямаме регистър кой имам къде е завършил образованието си. България е свободна страна и всеки може да учи, където си пожелае. Не е работа на Главно мюфтийство да контролира кой къде учи. Това каза пред bTV Джелал Фаик, главен секретар на Главно мюфтийство.

"Няма нищо вярно в тези думи. 1998 година е сключен договор между България и Турция, в който е подписано, че турската страна ще подпомага исляма в България. Годишно турската страна отпуска към 2 млн. лева, които отиват в трите училища и Висшия мюсюлмански университет, които работят с Министерството на културата. Главното мюфтийство се опитва да работи с държавата. Тя трябва да осъзнае своята отговорност и да обгрижва мюсюлманската религия. Тя трябва да обгрижва всички религии и да отпуска средства, за да се спре чуждестранното финансиране. България е суверенна държава. Ние, колкото можем, се опитваме да се разграничаваме от политиката", отговори Фаик.

 "За българския ислям отговаря дианета. Това са 1 млн. еничари на Ердоган. Нашето мюфтийство подкрепя един диктатор и не спира да лицемерничи", каза още Алексиев.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама