ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 11 август

0 3861 10.08.2009
Пресата на 11 август

Вестниците пишат за това, че до дни викат бивши шефове от земеделието на разпит; че Масларова купила табелки за 35 868 лева; че КАТ дебне с дрегер до всяко село.



До дни викат бивши шефове от земеделието на разпит, научил е Новинар.

Следващата седмица прокуратурата ще разпита бившите шефове в земеделското министерство, отговорни за скандални замени и продажби на земи, научи "Новинар". Най-вероятно първа ще бъде привикана бившата зам.-министърка от квотата на БСП Светла Бъчварова. Тя ще дава обяснения за това, че с нейния подпис са продавани земи, ползвани за нуждите на селскостопански техникуми и институти на частници, и то на цени в пъти по-ниски от пазарните. Експерти от земеделското министерство неофициално съобщиха, че до края на седмицата прокуратурата ще изнесе всички факти около историята със сделките с тези земи. Следващата седмица от прокуратурата ще бъдат разпитани и двама бивши земеделски министри - Нихат Кабил и Валери Цветанов, тъй като по време на управлението им са правени замени на гори и земи.

Масларова купи табелки за 35 868 лева, сигнализира Дневен Труд.

В последните дни от управлението си - на 7 юли т.г., бившият социален министър Емилия Масларова е похарчила 35 868 лв. за... табелки и таблА. Екстрата е предназначена не за другаде, а за скандално известния със скъпотията си Комплекс за социални услуги в Стара Загора. За него държавата е похарчила 18,8 млн. лв. -строителството му излиза по 2473 лв. кв./м. Това съобщи социалният министър Тотю Младенов по повод проверката, която тече в скандално скъпия център. Договорът за екстрата бил сключен от социалното ведомство с фирма “Арайз” ЕООД - София и подписан от бившия социален министър Емилия Масларова часове преди правителството да подаде оставка.

Румен Петков: Империята БСП трябва да отвърне на удара, цитира Дневен Труд.

“Империята БСП трябва да отвърне на ударите върху нея”, заяви вчера пред “Труд” Румен Петков, бивш вътрешен министър и член на Изпълнителното бюро на партията. “Не може преди изборите да твърдим, че управлението ни е успешно, а сега, когато незаслужено го изкарват най-корумпираното, да мълчим. Това създава у хората впечатлението, че сме гузни”, смята Петков. Той е категоричен, че соццентралата трябва да защити кадрите си, защото “е станало страшно да си социалист, а кметовете ни мразят”. Според бившия МВР шеф се задавала следваща атака - срещу областните управители социалисти. Той се зарече да заведе дело за клевета срещу финансовия министър Симеон Дянков. Причината са думи на Дянков, че Петков поръчал туристически хеликоптери за МВР и препятствал работата на митниците и данъчните.

Станишев си вика министрите, умуват за защита срещу “генералната ревизия”, оповестява 24 часа.

Векидневните обвинения за наследството на тройната коалиция, далаверите по министерствата и финансовата дупка, в която е оставена държавата, ще обсъжда във вторник Изпълнителното бюро на БСП. Соцлидерът Сергей Станишев е повикал за заседанието всички бивши леви министри.
В дневния ред на бюрото са бъдещите действия на лявата ПГ, въпреки че пленарно заседание няма да има през следващите 2 седмици. Основната дискусия обаче ще е в точката за “актуалната политическа обстановка” - как да се отговори достойно на “боя” по всички соцминистри от техните наследници. Като че ли само премиерът Борисов се дистанцира и е доста сдържан в коментарите, учудени са на “Позитано”. Да не подменим истинската промяна с несъстоятелни пиар трикове и т.нар. презареждане, предупреди Георги Пирински в статия в партийния в. “Дума”.

КАТ дебне с дрегер до всяко село, предупреждава 24 часа.

МВР изкара стотици полицаи с дрегери по пътищата между селата, за да ловят шофьорите, каращи масово пияни там.
Според специална заповед, разпратена до всичките областни дирекции на МВР в страната, от няколко седмици до средата на септeмври всички дежурни пазители на реда трябва да дебнат на малките шосета през деня и нощта и да проверяват за алкохол шофьор, спрян за някакво друго нарушение.
Масовите хайки по третокласната и четвъртокласната пътна мрежа ще бъдат и за шофьори без книжка, защото статистиката показва, че именно на селските пътища зад волана сядат най-голям брой неправоспособни, обясни зам.-шефът на главна дирекция "Охранителна полиция" комисар Алекси Стратиев. Според статистиката на Пътна полиция всяка година катаджии залавят между 27 и 30 хил. пияни шофьори и още толкова без книжка

Юлиана Николова е готова да поеме еврофондовете, пише Дневник.

Директорът на Европейския институт Юлияна Николова е приела да поеме звеното, което ще контролира еврофондовете. Очаква се новото звено да бъде създадено още тази или най-късно следващата седмица. Най-вероятно то ще бъде със сериозни контролни, изпълнителни и координационни функции при управлението на еврофондовете. Това изискване поставили и от Брюксел при разговорите си с представители на правителството, които потърсили съвети как да подобрят работата около усвояването на средствата от европейския бюджет. Настояването било някой да носи пряка отговорност и комуникацията да е централизирана.

Юнско съживяване на промишлеността, установява Пари.

Статистиката отчете ръст на производството на химически продукти и на машина с над 20%. След като два месеца поред (през април и май) индексът на промишленото производство на българските предприятия падаше, през юли той се увеличава със 7%. Националният статистически институт отчете ръст от 6.9% в преработващата промишленост през юни и 11.6% в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ. Продължава обаче спадът в добивната индустрия - през юни индексът на производство там е с 8.3% по-нисък от този през май.

Борба за българско училище в Албания, описва Дума.

Вече десета година българи в Албания се опитват да се преборят за създаване на българско средно училище - колеж. Нашето население в Албания изчезва от районите и отива към големите градове - Тирана, Дуръс. С преместването на семействата от районите изчезва езикът. Нашите хора знаят да говорят български открай време, но постепенно това се губи. Тази идея сме я представяли на всички български правителства, коментира пред "Фокус" вчера председателят на дружеството "Просперитет Голо бърдо", българска културна организация, Хаджи Пируши. Той коментира още, че досега подкрепата от страна на България за тази идея е била много малка. Чакаме много от сегашното правителство, от сегашния премиер и от нашия много голям приятел Божидар Димитров. Чакаме не просто много внимание, а максимално внимание към българите в Албания. Българите в Албания са най-забравените, от векове. Трябва най-накрая нещата да започнат да се развиват и българщината да започне да се движи напред, каза още Пируши. Той покани българската администрация да види на място, че в Албания всички балкански, а и по-далечни страни имат свои колежи. Има много турски колежи, гръцки колежи със суперусловия, има американски, германски, френски колеж. Ама няма български. В три района там българската култура е от векове, а българско училище няма. Затова мислим, че е дошъл момент това да стане, добави той.

Frognews.bg

Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама