НОВИНИ


Парламентът одобри доклада за националната сигурност, остра критика от опозицията

1 4364 05.10.2017
Парламентът одобри доклада за националната сигурност, остра критика от опозицията
БГНЕС

Годишният доклад за състоянието на националната сигурност на България през 2016 г. бе приет от парламента със 104 гласа и 96 против. Документът определя като основен риск пред националната сигурност заплахата от терористични актове.


Докладът съдържа оценка на рисковете и заплахите за националната сигурност на България в различни области. Направен е извод, че общата престъпност намалява спрямо 2015 г., като се увеличава разкриваемостта.

Регистрираните престъпления през 2016 г. са 103 773, което е намаление с около 7,4% спрямо 2015 г. Разкрити са 49 460 престъпления, като нивото на разкриваемост се е увеличило с 8,8 пункта спрямо 2015 г.

В доклада се посочва още, че „действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват основната цел за единна, свободна и мирна Европа”.

Според документа влошаването на отношенията на Руската федерация с НАТО и ЕС поставя пред сериозни изпитания изградената европейска архитектура за сигурност.

„Основната цел на доклада е наистина да представи дейността на институциите, на изпълнителната власт в Република България, действията, които са предприети и предизвикателствата, които стоят, също и набелязаните мерки за следващия период“, заяви Димитър Лазаров от ГЕРБ.

Според него коренно променилата се среда за сигурност в последните години изисква разработване на координирани политики и стратегическа и концептуална рамка за противодействие на новите заплахи включително и хибридните заплахи.

От БСП обясниха, че няма да подкрепят доклада и ще гласуват против.

Таско Ерменков от БСП призова ГЕРБ да не търсят някакво антируско влияние у нас. Той поясни, че определянето на Русия за заплаха за националната ни сигурност е един от факторите, заради които БСП ще гласува против този доклад.

„Ако БСП се разграничават от президента Радев, от думите му за евроатлантическата ориентация на страната и се изолирате от ЕС, кажете поне в каква посока трябва да се движим - към Изток или някъде другаде“, призова Цветан Цветанов.

Той посочи, че ГЕРБ, правителството и президента ще продължават да бъдат част от силна и обединена Европа. „За това, че БСП започва да се разграничава от Радев искам да им кажа едно – г-н Радев е избран за 5 години и трябва да го подкрепяме всички, защото е българският президент“, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ изказа мнение, че този доклад е страшно закъснял и това е първата заплаха на националната сигурност.

Той изтъкна, че в него липсват аналитичност в дълбочина. За да има НС оценка за състоянието на националната сигурност и въз основа на това да дадем препоръки към органите на държавната власт, е необходимо именно това, смята председателят на ДПС.

Стратегията за национална сигурност, по неговите думи, отчита нови реалности, като на преден план излиза свободата и сигурността на гражданина.

„Докладът трябва да бъде по-близо до отделния човек и неговите проблеми, но за това е нужно държавническо мислене при подреждане на приоритетите“, подчерта Карадайъ и допълни, че ДПС няма да подкрепят доклада.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама