ЧЕРНО И БЯЛО


Връчиха Нобел за мир на кампания за забрана на ядрените оръжия

0 6096 06.10.2017
Връчиха Нобел за мир на кампания за забрана на ядрените оръжия

Международната кампания за забрана на ядрените оръжия (ICAN) печели Нобеловата награда за мир за 2017 г., съобщиха от Нобеловия комитет.


В мотивите на комитета се отбелязва, че кампанията получава наградата за работата си да привлече вниманието към катастрофалните последици за човечеството от използването на ядрени оръжия и за усилията си да постигне забрана на такива оръжия на базата на договор.

 

От комитета поясняват, че ядрените оръжия са станали още по-унищожителни, но не са били обект на международна правна забрана. Но с работата си международната кампания е успяла да запълни тази юридическа дупка.

 

ICAN е коалиция от неправителствени организации от около 100 държави. Коалицията работи за забрана и елиминиране на ядрените оръжия. До момента 108 държави са поели ангажимент за така нареченото "хуманитарно обещание".

 

Кампанията работи за постигане на забрана на ядрените оръжия, която да бъде заложена в международното право. На 7 юли 122 страни членки на ООН одобриха Договора за забрана на ядрените оръжия. След като бъде ратифициран от най-малко 50 държави, забраната за ядрени оръжия ще влезе в сила и ще бъде правно обвързваща за всички страни, подписали се под него.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама