НОВИНИ


Лозан Панов предлага Красимир Машев от столичния апелативен съд за шеф на СГС

1 4780 06.10.2017
Лозан Панов предлага Красимир Машев от столичния апелативен съд за шеф на СГС
Лозан Панов БГНЕС

Ден, след като новият ВСС не успя да избере временен председател на Софийския градски съд измежду Даниела Попколева от екипа на Калоян Топалов и Стефан Милев, доскоро и.ф. на столичния районен съд, Лозан Панов е издигнал нов кандидат. Този път неговият избор е Красимир Машев от Софийския апелативен съд, който до юни е бил съдия от СГС.


Вчера Панов от свое име внесе в съдийската колегия кандидатурата на Десислава Попколева, издигната от общото събрание на СГС, но 1 глас не й стигна да бъде избрана. Стефан Милев пък бе номиринан от председателя на САС Даниела Дончева.

Сега Панов мотивира новото си предложение с очакването то да обедини гласовете на членовете на ВСС, като подчертава, че този избор има за цел недопускане на блокирането на организацията на работа в съда, осигуряване и продължаване на неговото функциониране, както и административното обезпечаване на дейностите на съда, включително работа с граждани и други институции, пише още
Defakto.bg

„Председателят на окръжния съд, респективно на Софийския градски съд, съгласно чл. 86, ал. 1 от Закона за съдебната власт осъществява общо организационно и административно ръководство на съда, като изчерпателно са посочени правомощията му, които включват организационни и ръководно-административни функции, за изпълнението на които се изисква висок  професионализъм и безупречни морални качества. Посочените качества са изискуеми за всеки ръководител, който следва да е гарант за отстояване на принципите за независимост на съдебната власт, върховенството на закона, прозрачност и недопускане на порочни и нерегламентирани практики. В този смисъл и в Кодекса за етично поведение на българските магистрати са въведени специфични правила за етично поведение на административни ръководители.  Ето защо, считам, че Красимир Атанасов Машев – съдия в Софийския апелативен съд, притежава тези високи морални и професионални качества, необходими за изпълнение на функциите на административен ръководител – председател на Софийския градски съд“, заявява Лозан Панов.

В предложението е посочено, че съдия Красимир Машев е завършил юридическото си образование в СУ „Климент Охридски“ през 1999 г. Той има над 17 години юридически стаж, от които 12 години като съдия: от м. 07.2016 г. до настоящия момент в Софийския апелативен съд; от м. 06.2012 г. до м. 06.2017 г. – съдия в Софийския градски съд; от м. 01.2006 г. до м. 05.2012 г. – съдия в Софийския районен съд и от м. 04.2005 г. до м. 01.2006 г. – младши съдия в Софийския градски съд. С решение на ВСС по Протокол № 44/30.07.2015 г. е поощрен със служебна благодарност за висок професионализъм, образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества. С решение на ВСС по Протокол № 13/14/14.04.2011 г. е поощрен със служебна благодарност за висок професионализъм, образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.

Съдия Машев развива активна преподавателска дейност, като за периода от м. 08.2015 г. до м. 08.2016 г. е бил постоянен преподавател в Националния институт на правосъдието, а към настоящия момент е временен преподавател по Гражданско право и процес. Освен разглеждането и решаването на правни спорове съдия Машев е вземал участие в комисии за подобряване дейността на съдиите в СГС, включително и при определяне на критерии за командироване на съдии в СГС.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама