Българинът е намалил консумацията на грозде до 10 пъти
Според д-р Виолиета Димитрова, директор на единствения у нас Институт по лозарство и винарство в Плевен - България може да е конкурентна на световния и европейски пазар, ако развие производството на десертно грозде и вино от местни сортове.
За да бъдем конкурентноспособни на световния пазар, трябва да работим върху бъде подобряване качеството на продукцията на грозде и вино и това да бъде най-сериозният ни аргумент.
2009 година се очертава като една добра лозарска година, в която добивът при винените сортове се очаква да бъде между 500 и 900 килограма грозде от декар, а от десертните - до 1500 килограма от декар.
Според д-р Димитрова, въпреки съвременните тенденции за здравословно хранене с повече плодове, българинът консумира едва 3 килограма грозде годишно, при 34 килограма в годините, когато България е била страна с международна слава в производството на десертно грозде в Европа и в света.
Институтът по лозарство и винарство в Плевен залага на разработена конкретна програма, фокусирана върху десертното и винено гроздопроизводство до 2013 година.
Проектът може да послужи на новото правителство за планиране работата и успешно развитие на този сектор - лозарството и винарството са стратегически важни за България подотрасли на българското земеделие, убедена е д-р Виолета Димитрова.