БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


България става лидер във винопроизводството

2 5320 11.08.2009
България става лидер във винопроизводството

Българинът е намалил консумацията на грозде до 10 пъти


Според д-р Виолиета Димитрова, директор на единствения у нас Институт по лозарство и винарство в Плевен - България може да е конкурентна на световния и европейски пазар, ако развие производството на десертно грозде и вино от местни сортове.
За да бъдем конкурентноспособни на световния пазар, трябва да работим върху бъде подобряване качеството на продукцията на грозде и вино и това да бъде най-сериозният ни аргумент.

2009 година се очертава като една добра лозарска година, в която добивът при винените сортове се очаква да бъде между 500 и 900 килограма грозде от декар, а от десертните - до 1500 килограма от декар.

Според д-р Димитрова, въпреки съвременните тенденции за здравословно хранене с повече плодове, българинът консумира едва 3 килограма грозде годишно, при 34 килограма в годините, когато България е била страна с международна слава в производството на десертно грозде в Европа и в света.

Институтът по лозарство и винарство в Плевен залага на разработена конкретна програма, фокусирана върху десертното и винено гроздопроизводство до 2013 година.

Проектът може да послужи на новото правителство за планиране работата и успешно развитие на този сектор - лозарството и винарството са стратегически важни за България подотрасли на българското земеделие, убедена е д-р Виолета Димитрова.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама