НОВИНИ


Скандално! Проф. Димитров заяви: Райна Княгиня не е направила нищо, освен да ушие знаме

10 14388 08.10.2017
Скандално! Проф. Димитров заяви: Райна Княгиня не е направила нищо, освен да ушие знаме
проф. Божидар Димитров БГНЕС

Историкът проф. Божидар Димитров омаловажи приноса на Райна Княгиня за освобождението ни. Той изтъкна, че баба Неделя заслужава да бъде наречена велика българка и не чак толкова заслужава Райна Княгина.


„Какво толкова е направила Райна Попгеоргиева?! Ушила е знамето”, заяви в предаването „Тази неделя” историкът. 

 

Историческа справка показва, че Райна Княгиня е направила много повече от ушиването на едно знаме.

 

Само ако отворим Уикепедия, ще прочетем: Райна Попгеоргиева Футекова-Дипчева, известна като Райна Княгиня, е българска учителка, ушила главното въстаническо знаме на Панагюрски революционен окръг за Априлското въстание. В деня на обявяването на въстанието, тя го развява редом с Бенковски.

 

След Априлското въстание е заловена от турците и подложена на тежки страдания: бита, изнасилвана и малтретирана многократно, и оставена на хляб и вода повече от месец в Пловдивския затвор. За участието ѝ във въстанието и последвалия затвор разказва Захари Стоянов в „Записките по българските въстания”.  Райна присъства и в репортажите на Макгахан.

 

Въпреки влошеното си здраве, рано починалия съпруг, петте сина, тя неуморно акушира безплатно на бедните жени, а благодарение на акуширането на дипломати и богати люде, успява да издейства построяването на Майчин дом в град София – сегашният Национален център по трансфузионна хематология, като името Майчин дом продължава да носи близката до него градинка на булевард Христо Ботев малко преди Централна гара.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама