ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 12 август

0 3888 11.08.2009
Пресата на 12 август

Вестниците пишат за намаляването на чиновниците; за това, че Станишев заплаши кабинета "Борисов" с ЕС; че новият шеф на ДАНС освобождава Алексей Петров и още трима съветници.



Още сделки за ловните полета, изнася факти Дневник.

Старото ръководство на Държавната агенция по горите (ДАГ) е избрало концесионери за близо половината от 111-те ловни участъка и всичките седем ловни стопанства, за които обяви процедура в последните месеци от управлението на тройната коалиция. Сред спечелилите да стопанисват участъците за 15 години са фирми на бизнесмена и член на Висшия съвет на БСП Георги Гергов, на бившия депутат от БСП Стоян Проданов, на съсобственика в една от най-големите алкохолни фирми Миню Стайков. Сред новите-стари стопани е и Гео Дундаров, който стана известен със скандалите около незаконното заграждане на частни имоти и сгради до язовир в Еленския Балкан. Новите имена се прибавят към вече известните - на депутата от ГЕРБ Емил Димитров, на бащата на шефа на "Лукойл България" Валентин Златев и на турския бизнесмен и банкер Фуат Гювен.Това става ясно от заповедите на бившия председател на ДАГ Стефан Юруков, публикувани на интернет страницата на агенцията. Юруков, който в момента се разследва от прокуратурата за замяната на гори, е сключвал договорите с победителите до 24 юли - последния работен ден на старото правителство.

Симеон Дянков: Ще намаляваме чиновниците, казва за Дневен Труд финансовият министър.

-  Г-н Дянков, захванахте се да режете “малки” проекти, като например Завода за нанотехнологии. С тези пари ли ще запълните дупката от 2,5 млрд. лева?

- Този проект е за 50 милиона лева. Наистина, той не решава някакъв голям проблем. Но 50 милиона тук, 50 милиона там, събира се.Най-голямото перо обаче са митниците, или по-скоро връзката между акцизи и митници. Дал съм им задача да се съберат допълнително 700 милиона лева. Според мен около 150-200 милиона лв. могат да дойдат от информационната връзка между митниците и Националната агенция за приходите (НАП). На второ място, от НАП очаквам още 200-250 милиона лева. Както си спомняте, правителството реши да запълни половината от недостига в бюджета чрез допълнителни приходи. Сумата, която очакваме от митниците и НАП, е около 900 млн. лв. Остават още около 400 млн. лв. Тези пари трябва да дойдат от държавните дружества и особено от тези в енергетиката. Там още не е ясно къде са парите. Само за пример - в “Информационно обслужване”, на което аз съм принципал, средният приход на година на човек е 2800 лева. Заплатата е 1150 лева, значи общо взето един човек произвежда 2800 лева, а струва 13 000 лева. Няма икономическа логика. От държавните фирми може да се събере много, и то в кратък срок. В транспорта има 13 предприятия, в регионалното министерство има 84 такива предприятия. Като се съберат, стават 250. И те не печелят?! А как съществуват, като не печелят?
- Заровихте се в енергетиката. След вас няма ли да влезе прокуратурата?
- Според мен ще се стигне и дотам. Има един основен въпрос, който до някаква степен ме изумява. Дали на някакъв етап е имало икономически анализ на енергийната ни политика и в частност на НЕК и БЕХ. Ние такъв не сме намерили все още. Там ще излизат доста неща, много пари са изчезнали. На година поне по милиард. И тази година е изчезнал един милиард.

Станишев заплаши кабинета "Борисов" с ЕС, пише Новинар.

Ако в България се стигне до политическа чистка, ще бъдат уведомени европейските ни партньори, в крайна сметка ние вече сме европейска държава, а времето на Бай Ганьо отдавна е отминало. Това заяви лидерът на БСП и експремиер Сергей Станишев на пресконференция след заседанието на Изпълнителното бюро на БСП във вторник.
На въпрос как ще коментира обвиненията към министри от неговото правителство, които зачестиха през последната седмица, Станишев заяви, че не може да дава експертно становище по всеки въпрос. Личи, че много неща са казани ей-така, във въздуха, обясни експремиерът и разкритикува журналистите, че възприемат прекалено безкритично информацията, която им се подава от властта.

Новият шеф на ДАНС освобождава Алексей Петров и още трима съветници, съобщава Дневник.

Новият председател на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Цветлин Йовчев ще предложи на правителството да бъде закрито звеното от съветници, създадено от предшественика му Петко Сертов. Решението беше огласено от пресцентъра на агенцията ден след като Йовчев беше представен пред личния й състав от премиера Бойко Борисов.
Това означава, че Йовчев се отказва от услугите на съветници, сред които е бившата барета и една от основните фигури при създаването на застрахователните дружества "Аполо и Болкан" и "Спартак" през 90-те години Алексей Петров. Той беше назначен от Сертов, след като беше осветен като агент на ДАНС от бившия вътрешен министър Румен Петков през април 2008 г. След като Сертов подаде оставка, Алексей Петров обяви, че е силно мотивиран да продължи "да изпълнява ангажиментите си към институциите".
Другите съветници на Сертов са бившата шефка на дирекцията на Националната агенция за приходите в София Димитрина Захаринова и Ценка Василева - бивш съветник на премиера Сергей Станишев, а преди това зам. областен и областен управител на Хасково. Със статут на съветник е и говорителят на ДАНС Зоя Димитрова.

Има ли шанс президентска република?, пита реторично в 24 часа Георги Марков.

ИЗЧЕРПАНА ли е парламентарната форма на управление?
На изборите за ВНС гласуваха над 90% от българските избиратели и с приетата от него конституция страната ни бе определена като република с парламетарно управление.
По въпроса за формата на държавно управление не бе произведен референдум. Сериозни аргументи за това България да бъде президентска република не бяха изложени в публичното пространство. Имаше известни настроения за възстановяване на монархията. В крайна сметка парламентарното управление се утвърди безоблачно.
За 20 години демокрация обаче постепенно Народното събрание загуби ореола си. Нежната революция от началото на 90-те г. отмина, хората станаха по-аполитични, думата депутат като че ли стана мръсна. Донякъде това се дължи и на самите народни избраници, които отсъстват от залата, гласуват с чужди карти, парламентарните групи се роят и отлюспват, често се променя и вотът на избирателите. Почти всички основни политически сили на прехода без етническата ДПС изпаднаха в криза, а парламентът е преди всичко еманация на участвалите в изборите партии. Дори гласувания през 2001 г. и 2009 г., които преминаха доста активно, не бяха толкова за парламента, колкото за царя, а след това за генерала.
От парламентарна България заприлича на правителствена република.
Премиерът и министрите държат и хляба, и ножа.

Пирински качи властта на асансьори за 325 бона, известява Монитор.


Две дела за афери на доскорошното парламентарно ръководство е образувала прокуратурата. Първото от тях ще разследва поръчката на асансьори, които според новите шефове на Народното събрание са закупени на космически цени. Председателят на законодателната институция Цецка Цачева поясни, че компетентните органи проверяват дали първите две съоръжения, които са монтирани в сградата на пл. "Ал. Батенберг", не струват всъщност 90 хил. лв., а не 300 бона, колкото е профукал предшественикът є Георги Пирински. Вторият конкурс за доставка на още 5 асансьора, спечелен наскоро от същата фирма, пък бил стопиран. Проверка на "Монитор" установи, че за тази поръчка дружеството трябвало да прибере още над 1 млн. лв. Оказа се, че за първите два асансьора дружеството "Гордил" в крайна сметка е гушнало цели 325 хил. лв.

Сърбия "ни краде" шопската салата, възмущава се Новинар.

Шопската салата била сръбски специалитет, а не български. Това твърдят публикации в сръбски медии. Според тях смятаната за традиционна салата в българската кухня е по-скоро измислена от сърби, но съседите все пак не отричат, че са ползвани малко елементи от българската и македонската салата. Проблемът се задълбочава още повече, тъй като според публикациите шопите всъщност били сърби, затова специалитетът не може да се нарече български.
Министър Божидар Димитров, който отговаря за българите в чужбина, категорично опроверга това твърдение. По думите му още през 11 век, когато българите са водили войни с Византия, шопите са станали съюзници на България и впоследствие са се българизирали. До 11 век обаче те не са принадлежали към нито един народ, а са били диви племена. След войната с Византия обаче част от шопите се заселили в България, а друга част - в Сърбия. Това обаче не означава, че те са сърби, обясни Димитров. Пред „Новинар” известният сръбски готвач Майстор Миро категорично опроверга информациите, че шопската салата е сръбска. Той заяви, че е кулинар повече от 30 години и знае, че тя е български специалитет. Майстор кулинарът обясни, че в Сърбия има сръбска салата, която съдържа почти същите зеленчуци, но в нея няма сирене.

Намериха 50 см тел във вените на болен, шокира Дневен Труд.


Хирурзи от Националната кардиологична болница, ръководени от д-р Людмил Бояджиев, извадиха от вените на пациент метална тел, дълга 50 см. Тя е била забравена в тялото на Недко Недков (37 г.) от гр. Шивачево, когато през април т.г. му е правена мозъчна операция. Според пациента, току-що излязъл от упойка, това се е случило в столичната болница “Св. Иван Рилски”. Повече от три часа трябваха на екипа на д-р Бояджиев, шеф на кардиохирургията, да изтегли много внимателно телта и да отстрани образувалите се върху нея опасни тромби. Гъвкавата тел или жица от пресукани метални нишки била разположена в горната куха вена на Недко, минавала през дясното му предсърдие и долната част на тялото, и стигала чак до вените, събиращи кръвта в таза. Закачилите се по нея тромби и отравянето на кръвта са щели да погубят младия мъж. Поне 4 месеца доктори от Стара Загора, Сливен и София са го разкарвали от болница на болница без да разберат защо вдига висока температура и непрекъснато го тресе.

Клипове срещу измамници насред турски сериали, оповестява 24 часа.

Клипове с предупреждения за телефонни измамници да пускат насред турските сериали “1001 нощи” и “Перла” телевизиите в Смолян, ще предложи полицейският шеф в града комисар Кирил Хаджихристев. Според него 90% от излъганите са жени над 60 г., които не гледат новини, а стоят с часове пред екрана заради сериалите. Така щяло да им се изостри вниманието, след като не успели със съобщения в медиите и брошури. Според Хаджихристев за ден оборотът на престъпниците в страната е 25-30 хил. лв. В областта измамените били десетки. "Не знам как ще се преборим с телефонните измами, хората продължават да си дават парите, въпреки че опитахме всичко", коментира Хаджихристев. "Изводът, който аз си правя, е, че българинът е свикнал на корупционни схеми. След като дава пари на длъжностно лице, за да освободи някого, който е извършил престъпление, това е корупция", категоричен бе комисарят. Схемата с прекъсването на сапунките ОД на МВР в Смолян ще пробва на местно ниво, а ако проработи и на национално. В извънредните прекъсвания щяло да се съобщава и за нов вид измами като например тези, в които се искат от 1000 до 3000 лева за лечение на болни от свински грип роднини.
Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама