НОВИНИ


Комисията по отбрана прескочи президентското вето

2 4147 12.10.2017
Комисията по отбрана прескочи президентското вето
Румен Радев

Комисията по отбрана в Народното събрание преодоля президентското вето като гласува, повторно промените в Закона за отбрана и въоръжените сили.


12 от депутатите в комисията по отбрана в Народното събрание гласуваха „за” промените във военния закон, 7 бяха против.

 

В началото на седмицата президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили, приет от 44-ото Народното събрание на 27 септември 2017 г.

 

С приетите от депутатите промени предвиждат удостоените с висше военно звание офицери да се представят в Комисията по отбрана на Народното събрание. Според президента, законът не дава отговор на въпроса дали при всяко удостояване с висше офицерско звание на един и същи офицер следва да се прави такова представяне. Това може да доведе до практическото обезсмисляне на разпоредбата, ако е необходимо отново да се представят вече представени лица. Тази неясна разпоредба, в която трудно се разпознава вложеният смисъл, не допринася за утвърждаването на правовата държава. Същевременно тя крие риск от политизиране на висшия команден състав на Въоръжените сили.

 

„Всъщност в една демократична, правова държава се избира парламент, в който има управляващи, има и опозиция. Това е гаранцията, че армията ще бъде деполитизирана, така както всички ние смятаме. Когато парламента има само управляващи, тогава има опасност армията да бъде политизирана. Тоест парламентът е гарант за това, че армията е деполитизирана, така че не виждам в това основание”, каза председателят на комисията по отбраната Константин Попов, който е и един от вносителите на законопроекта, цитира БГНЕС.

 

Дали парламентът ще отхвърли ветото на президента ще решат депутатите в пленарна зала. Според Конституцията Народното събрание приема повторно закона с мнозинство повече от половината от всички народни представители.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама