БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Намериха начин да продължат да плащат на руснаците за АЕЦ ”Белене”

8 6298 17.10.2017
Намериха начин да продължат да плащат на руснаците за АЕЦ ”Белене”

Бедънната яма, наречена втора атомна централа продължава да гълта парите на българският данъкоплатец.


След като изглежда много вероятно да получим платеното преди година оборудване за АЕЦ "Белене" в следващите месеци, ведомството на министър Теменужка Петкова обяви, че се готви договор за консервиране на реакторите с руския производител.

Това не е нещо ново. След като платихме на руснаците 1.2 милиарда лева през ноември миналата година и досега чакаме реакторите, които "вече са българска собственост", сега на преден план излиза темата с консервирането им.

Още през декември миналата година Теменужка Петкова заяви: "Разполагаме с условия, по които те да се съхраняват по най-добрия начин. Но, за да имаме гаранция по отношение на тяхното качество, се предвиждат преговори и сключване на договор с "Атомстройекспорт" за консервация на оборудването".

Имаме АЕЦ, имаме специалисти, които успешно консервираха затворените блокове на "Козлодуй", но руснаците ще правят това с новите реактори. При това на неясно каква цена. Досега от Министерството на енергетиката не назовават сума, но като си знаем как преговаряме с руснаците, тя никак няма да е малка.

Така след авансовото превеждане на парите, руската страна ще продължи да получава от България плащания. Докога, знае само Бойко Борисов.

Екип на Фрог
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама