СВЯТ


САЩ не пускат на своя територия делегация на турско министерство

0 4620 24.10.2017
САЩ не пускат на своя територия делегация на турско министерство

Американските власти отказаха визи на делегация на турското министерство на правосъдието, съобщава CNN Turk, цитирани от ”Ройтерс”.


Това ще им попречи да разрешат и визовата криза между двете страни. Делегацията трябвало да пътува за Вашингтон по-късно този месец. Този ход вероятно ще задълбочи разминаването между двата съюзника в НАТО, които са ограничили издаването на визи на гражданите си, допълни Нюз. бг.

 

Вашингтон прекрати издаването на визи от мисиите си в Турция, позовавайки се на опасения за безопасността на своя персонал след арестуването на двама двамата турски граждани, които са и консулски служители на САЩ.

 

През май бе арестуван преводач в консулството в южната провинция Адана, а съвсем скоро в Истанбул бе задържан и друг служител. И двамата са обвинени в връзки с неуспешния преврат миналата година. Посолството на САЩ заяви, че обвиненията са безпочвени.

 

Турската полиция иска да разпита и трети служител, който също е в Истанбул. Неговата съпруга и дъщеря са задържани във връзка с предполагаеми връзки с мрежата на Гюлен, но по-късно бяха освободени.

 

Турция е разгневена, че САЩ не желае да предаде Гюлен, който живее в Пенсилвания от 1999 г. насам. Американски представители заявяват, че властите имат нужда от достатъчно доказателства, за да могат да предприемат стъпки за екстрадирането му. Гюлен отрича всяко участие в проваления преврат.

 

Турция е разгневена и от подкрепата на Вашингтон за сирийската кюрдска милиция - YPG в борбата срещу ДАЕШ (Ислямска държава). Турция разглежда YPG като продължение на Кюрдска работническа партия (ПКК).


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама