БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Брюксел и Вашингтон сринаха проекта ”Северен поток-2”

2 8911 25.10.2017
Брюксел и Вашингтон сринаха проекта ”Северен поток-2”

Въпреки плановете на ”Газпром” да пусне газопровода ”Северен поток-2” през 2019 година, в Брюксел представител на Европейската комисия отрече, че това наистина ще се случи, след като правилата на Третия енергопакет бяха приложени и към руския газов проект.


Вместо това, ЕС предлага да се пренесе пункта на предаване на руския природен газ на европейските потребители не на източната граница на Украйна, а на западната, съобщи Дойче веле. А в САЩ този газопровод е поставен под строги икономически санкции и няма изгледи нещата да се променят.

Това прави проблемите около изграждането на газопровода на практика нерешими. "Северен поток-2" би трябвало да започне да се строи през април 2018 година и да струва около 10 милиарда евро. Трасето му минава по дъното на Балтийско море и ще доставя природен газ от Русия до Германия в обход на Украйна. неговият капацитет бе разчетен да е два пъти повече,у отколкото на действащия "Северен поток-1".

Одвен Украйна, срещу проекта са Полша, Литва и Дания. Единствено Германия има полза от газопровода, но е много вероятно и тя да промени позицията си по въпроса.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама