БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Мидите - шедьовър за гастрономите и мор за несвикналия стомах

1 9301 22.07.2007
Мидите - шедьовър за гастрономите и мор за несвикналия стомах

Любителите на морски дарове, особено ако вече са на морето, със сигурност са на върха на щастието. Независимо, че не всички риби, които се предлагат по заведенията, са автентично черноморски, все пак мидите са налице. Кога, къде и как могат да се хапват миди? - научавате тук!


Ана Кочева

 

Почитателите на мидените блюда вече са във вихъра на кулинарното си удоволствие. Настъпи сезонът на мидите, въпреки че според коренните жители на крайморските градчета миди не се ядат през месеците, които в наименованието си съдържат буквата "Р". С други думи, точно през лятото мидената консумация е най-вредна. Независимо от предупрежденията обаче, почти всеки втори турист край морето се чувства задължен поне веднъж да си поръча мидена салата, панирани миди, или пък собственоръчно да си ги налови и да ги изпече на тенекия, насред самия плаж. Това битническо удоволствие въобще не е отмряло, следи от реализацията му се откриват всяка сутрин по пясъчната ивица на южното Черноморие.

Няма лошо! Мидите са богати на микроелемента цинк, който участва в синтеза на белтъка. Освен това цинкът помага на "изтощените" от слънцето клетки да се възстановят по-бързо. Той е мощно оръжие срещу обезводняването на кожата, което се чувства през лятото, щом се изложим повече на слънце. Цинкът се "противопоставя" на дехидратирането на кожата от ултравиолетовите лъчи. Дневните нужди на възрастния човек от цинк са 15 милиграма. Осигурява ги една порция от 100 грама миди. Стига да са ловени в чисти води. Известно е, че мидите са "белите дробове" на морето и те поемат в най-голямо количество мръсотия.

В интерес на истината почитателите на морски дарове могат да похапват миди и от по-сигурни откъм чистота места. Такива са мидените плантации, които стават все повече в последно време за радост на любителите на този вид храна, която наглед е дребна, но всъщност си е бая тежичка по отношение на храносмилането.midi2.jpg

Но къде са въпросните мидени плантации?  

Нос Калиакра, на 55км северно от Варна, е уникален с историята си, но напоследък и с мидената си плантация. Най-голямата мидена плантация у нас се изгражда край град Каварна. Собствениците й очакват около 2000-3000 тона реколта на сезон. В залива на Зеленка има чудесни условия за това производство, тъй като планктонът там е в изобилие. За да развиват бизнеса си, те са закупили специални машини и два кораба. Първият етап е приключен и подводната ферма е разположена на площ от 1572 дка. В първия етап са вложени 2 млн. евро, като инвестицията ще стигне до 7 млн. Сортирането на морския деликатес става чрез машини. Мидите растат в продължение на 4 до 6 месеца. Ако има пълнолуние, ядката на мидата е пълна. Те се размножават по два пъти в годината - през пролетта и през есента. Във втория етап от строителството на плантацията се предвижда изграждането на цех за преработка на мидите. Тук инвестицията е 7 млн. евро. Предвижда се първата реколта да се появи през есента на 2007 г.

Нова мидена ферма ще бъде в Приморско със средства по програма САПАРД. Договорът по този проект е подписан в края на миналата година. Инвестицията е в размер на 800 хил. евро. Проектът за новото съоръжение включва напълно ново и модерно оборудване и технология за отглеждане на черни миди. Такова съоръжение на този етап се използва в европейските държави Дания, Испания и Франция

midi3.jpgМидолюбителите следователно ще могат все повече и по-често да се наслаждават на предпочитания от тях деликатес. Останалите, които по някаква причина, нямат възможност да се доберат до морето и да похапнат на място, биха могли да компенсират със закупени от големите супермаркети замразени и почистени миди. Какво да правите с тях? Ето какво:

Продукти: Миди 1 кг • Фиде 30 г • Домати 250 г • Лук 120 г • Чесън 1 скилидка • Майоран • Мащерка • Магданоз • Зехтин 1 лъжица • Черен пипер • Готварска сол

Приготвяне: Измивате мидите с четка, изплаквате, заливате с 1,2 л вода и варите, докато се отворят. Изпържвате в олиото ситно нарязания лук, прибавяте попарените, обелени и ситно нарязани домати, счукания чесън, майораната, мащерката, черен пипер, сол и задушавате. Добавяте бульон от мидите и варите четвърт час. Пасирате супата, добавяте фидето и мидите, извадени от черупките, и варите още малко. Поръсвате със ситно нарязан магданоз и поднасяте. Фантастично е!


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама