НОВИНИ


Борисов уволнява в САЩ за наводнения, но не смее да пипне Цветанов и Николов

4 8842 27.10.2017
Борисов уволнява в САЩ за наводнения, но не смее да пипне Цветанов и Николов

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и кметът на Бургас Димитър Николов да подадат оставки. За това настояват от гражданско сдружение „За свободна България“. Писмото, което са изпратили до редакцията е подписано и от членове на ГЕРБ. Те са възмутени от оправданията и лъжите на Цветанов и Николов по повод наводненията и жертвите в Бургаско.


В момента говорим за жълт код, а виждате това, което сполетя Бургаско - трябваше да има червен код“, повтаря от два дни по медиите Цветанов.

Припомняме, че след проливните дъждове на 24-25 октомври 2017 г. Загинаха трима души, един е в неизвестност, има и ранени. Инспекторите на ДАМТН установиха 7 броя язовири със скъсани стени. Всички те са под 50 000 куб. м., с изключение на яз. "Чотората", който е с обем от 100 000 куб.м. Това са каскадни язовири, като четири, от тях са на територията на община Бургас, а три са в община Камено. Важно е да се отбележи, че под тези водоеми няма населени места и водния отток от тях не е причина за човешки жертви.

"Няма нарушение на стените. Просто е имало голяма приливна вълна, тъй като става въпрос за каскади от язовири." Това коментира вчера в кулоарите на парламента икономическият министър Емил Караниколов по въпроса за състоянието на язовирите в Бургаско, което пострада сериозно при последните дъждове.

 

Кметът на Бургас Димитър Николов също отрече той и общината да имат някаква вина за случилото се. Те просто нямало как да реагират на бедствието, тъй като електронната система, която струвала над 1 млн лв не покривала всички населени места, освен това само информирала за повишаване нивото на водоемите. Кметът уверява, че са евакуирали хора и са ги спасили. Бедствието обаче се оказало неочаквано.

Това се случва, въпреки че през пролетта Държавната агенция за метрологичен и технически надзор съобщи, че 205 язовира са неизрядни, само 5 са изпълнили предписанията за укрепване, а 30 са в много лошо състояние. Почистването на речните корита също е вечен проблем.

Представителите на властта се обединиха около заключението, че държавните институции са си свършили перфектно работата и подчертават, че държавните язовири в област Бургас нямат вина за бедствието. Виновни били синоптиците, които подвели институциите с невярната си прогноза.

От БАН обаче ги опровергаха. "Синоптиците ни са си свършили добре работата", коментира проф. Христомир Брънзов, директор на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Още на 23 октомври от службата му са обявили „оранжев код“ за опасно количество валежи, което означава от 30 до 60 л на кв. м за денонощие. "На 24 октомври отново бе обявен оранжев код за 16 области, а в 12 часа - за Ямбол, Хасково и Бургас. На 25-и сменихме кода за Бургас в червен, тъй като отчетохме предишното количество валежи", коментира той. "За Бургаска област паднаха 120 л за двата дни, което и беше прогнозирано и своевременно подадено към Гражданска защита и МОСВ", посочи проф. Брънзов. По думите му синоптиците не могат да прогнозират къде точно колко количество дъжд ще падне.

 

Той определи като некоректно сравнението с американската метеорологична служба, която получава в пъти по-голям бюджет от българския. "Ние нямаме дори автоматични дъждомери, с които веднага да се отчита количеството паднали валежи", коментира още той. Всичко ставало с кофи и мензури, а тези, които мерят нивото на падналите дъждове полечавали по… 40 лв на месец.

Вижте в Щатите какво става. Трепят се  непрекъснато по улиците. Страшно е… И нито една шахта  не работи, не поема вода и стават наводнения. Там не трябва да остане нито един кмет! Защото не си е  свършил работата! У нас  шахтите работят, а там не! Няма ден, няма миг, няма нощ – работим денонощно. Работим, даже много добре работим за България”. Това са думи на премиера Боко Борисов изречени само преди три седмици.

 

Подписалите писмото за оставките на Цветанов и Николов питат: По какви критерии министър-председателят реши, че в САЩ кметовете трябва да си ходят заради наводненията там, а в България – не? Питат още: „Ще доживеем ли някога български политик да признае, че той или партията му са виновни за нещо“?

 

Цветан Цветанов не бе открит за коментар, защото не вдигаше телефона си.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама