НАРОДЕН ГЛАС


Ниско доверие в институциите в навечерието на bg-председателството на ЕС

2 5845 28.10.2017
Ниско доверие в институциите в навечерието на bg-председателството на ЕС
БГНЕС

В навечерието на българското председателство на Съвета на Европейския съюз се отчита ерозия в общественото доверие към политическия елит на страната. Това показва проучване на общественото мнение на ”Маркет линкс” относно обществено-политическите нагласи у нас през октомври. Допитването е проведено в периода 6-16 октомври тази година сред 1017 лица.


Негативно е отношението не само към всички политически субекти, но и към публичните институции - изпълнителната, законодателната и съдебната власт.

Положението се влошава допълнително от зачестилите скандали,  свързани главно със злоупотреби с власт по места (разкритията около роднинските назначения на Делян Добрев в Хасково, случая "Суджукгейт" и т.н.), са залюченията.

Очертава се следната електорална картина:

- Оптимистите за развитието на страната в обозримо бъдеще са близо 29%, а песимистите - 65%;

- ГЕРБ е първа политическа сила с електорална подкрепа от 21%, следвана от БСП (17%). Обединени патриоти, коалиционен партньор в кабинета "Борисов 3", печелят доверието на 4% от избирателите в страната, следвани от "Воля" (3%), ДПС (3%), "Да, България" (3%), Реформаторски блок (1%), Коалиция "Нова република" (1%) и АБВ (1%).

- Висок е делът на пълнолетните граждани на страната, които не се чувстват представени от нито един от настоящите политически субекти - общо 43% декларират, че не биха гласували или не са решили кого да подкрепят, ако днес се провеждат парламентарни избори.

Президентът е с най-устойчива подкрепа и най-висок положителен баланс между позитивните и негативните оценки (съотношение 56:18), следван от традиционно одобряваните институции на българската армия (40:27) и българската православна църква (38:30).

Народното събрание (12% положителни, 61% отрицателни оценки) е с най-ниска степен на обществено доверие и открояващ се отрицателен баланс между позитивни и негативни оценки. Приблизително 21% от пълнолетните граждани на страната споделят доверие в дейността на настоящото правителство. На противоположния полюс са близо 54% от хората - те декларират, че нямат доверие в Кабинета "Борисов 3". Към настоящия момент обаче кабинетът демонстрира политическа стабилност, а предвид предстоящото европредседателство на страната, през идните шест месеца не се очертават условия за предсрочен вот.

Министър-председателят е със значително по-висок личен рейтинг в сравнение с оглавяваното от него коалиционно правителство между ГЕРБ и Обединени патриоти. 29% имат положително отношение към Бойко Борисов. От своя страна, около половината от пълнолетните жители на страната споделят критични възгледи относно работата на премиера.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама