ПРЕСАТА ДНЕС


Понеделнишката преса на 17 август

0 3619 16.08.2009
Понеделнишката преса на 17 август

Вестниците пишат за 600 000 лв. подкуп от бизнесмен; за това, че хората искат съд за бивши министри; за жилищата на бившите управници; за разделянето на България на туристически райони.



Искат 600 000 лв. подкуп от бизнесмен, съобщава Дневен Труд.


Националната следствена служба (НСлС) е образувала дело срещу неизвестен извършител по повод сигнал за искане на подкуп от 600 000 лева в Министерството на икономиката и енергетиката. Огромният рушвет е трябвало да бъде даден от бизнесмена Младен Мутафчийски за одобрението на проект по оперативна програма (ОП) “Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”. Фирмата му “Медийни системи” кандидатствала за финансиране по оперативната програма с проект за 2 млн. лeва. “Ние осигурихме 1 млн. лева собствени средства. Толкова трябваше да получим и под формата на безвъзмездна помощ. От този 1 млн. обаче ни поискаха 600 000 лева, като казаха, че и без това тези пари не са наши. Аз контрирах, че ще се отчитаме пред ЕС. Срещу нас ли после да възбудят наказателно производство!?”, разказа Младен Мутафчийски. Отговорили му: “Добре, тогава няма да бъдете в проекта.”

Фирми източват бюджета със слухови апарати, пише Дневен Труд.

Фирми предоставят на недочуващи китайски слухови апарати за по 5,15 долара парчето и после прибират по 406 лв. за всяко от държавата, т.е. от средствата в социалния бюджет, заделени за хората с увреждания. Това показва проверка на инспектората на Агенцията за социално подпомагане (АСП), която плаща парите за патерици, бастуни, колички, слухови апарати и всякакви други помощни средства за инвалиди. Две фирми - пловдивската “Алфа Медика-60” ЕООД и варненската “Диапазон-8” ЕООД - купували от вносителя “Медика-Трейдинг” ЕООД китайски слухови апарти. Те са толкова евтини, защото са аналогови, сравнително стар модел. Апаратът трябва задължително да е цифров, а не аналогов, за да щади и без това увредения слух на човека. И това е казано в заповед на социалния министър от април м.г. За такъв по-висок клас апарат държавата е сложила пределна цена 406 лв., която изплаща на дистрибуторите. Така вратичката за източване на средства е отворена - от всяка евтина китайска машинарийка фирмите си докарват по 399 лв.

Хората искат съд за бивши министри, информира Новинар.

Бившият министър на регионалното развитие Асен Гагаузов, ексшефът на социалното ведомство Емилия Масларова и Джевдет Чакъров са членовете на бившия кабинет, които първи трябва да отидат на съд. Това показва анкета на агенция Buzzdash за сайта Фрогнюз. 44 процента от анкетираните са поставили социалиста Асен Гагаузов на челна позиция. След него е колежката му Емилия Масларова. Тя е събрала цели 33 процента. На трето място се нарежда пък Джевдет Чакъров от ДПС с 22 процента от гласовете. Почти всички от анкетираните - 94 на сто, искат действие от страна на правителството, а не само говорене. Те искат съдебните дела срещу прегрешилите министри. Въпреки това първите стъпки на кабинета „Борисов” се възприемат доста добре от избирателите.

Ваньо Танов: Махам хората от кръга “Монтерей”, цитира 24 часа.


“Различни митнически бюра са на отделни кръгове. Ръководителят на едно от бюрата - Даниела Петрова, на „Кремиковци", която също бе отстранена в петък, е от хората, които обслужваха "Монтерей". Когато издадох заповед за освобождаването й, настъпи паника. Обясниха ми, че ей сега еди-кой си телефон ще звънне и ще се обади еди-кой си”, заявава пред “24 часа” новият директор на Агенция “Митници” ген. Ваньо Танов. Според него не само кръгът „Монтерей" има влияние в митниците и очистването няма да е насочено само към хора на този или онзи кръг. “Така че - дали ще позвънят на мен или на някой над мен, е без значение. Сега механизмите на управление са други и корупция няма да има”, категоричен е Танов. Според него трябва да има прозрачност, за да разберат хората, че времето на "покровителстваните" и техните покровители свърши.

Петър Стоянов: Най-важното е сега Спаска да излезе от затвора, известява 24 часа.

“С президента на Република Македония имахме продължителен и много откровен разговор. Категоричното ми мнение, че случаят “Спаска Митрова” не бива в никакъв случай да обременява двустранните отношения между двете държави”, заявява в интервю за “24 часа” президентът Петър Стоянов. Според него македонския държавен глава Георге Иванов ще вземе решение съобразно законите на Република Македония и принципите на хуманността. От изключителен интерес за България е Македония, както впрочем Сърбия и останалите държави от Западните Балкани, да станат членове на ЕС. Ние сме длъжни да им помагаме в този процес, казва още Петър Стоянов. По неговите думи преди няколко месеца той е обиколил столиците на почти всички балкански държави и съвсем скоро ще бъде създадена фондация, посветена на подобряване на диалога между политиците на Балканите.

Разпродават се заводи, ударени от кризата, информира Дневник.


Частни съдебни изпълнители продават принудително промишлени имоти на фирми за над 45 млн. лв. Заради дългове на публични търгове се предлагат и четири хотела, които се оценяват на над 16 млн. лв. Това показват данните в националния регистър на Камарата на частните съдебни изпълнители. Само преди месец и половина продавахме само една фабрика и един хотел, скокът при тези имоти показва ясно, че кризата се задълбочава, заяви шефът на камарата Георги Дичев. Заради необслужени ипотеки в момента се продават имотите на производител на метални изделия от Бургас, на текстилно предприятие от Видин, мелници и цех за замразени храни, мандра. В някои от случаите на търг са изнесени целите им мощности, което на практика означава, че настоящите им собственици закриват производството си.

Бивши управници на пазар за жилища, разказва Стандарт.


Част от ексминистрите са запретнали ръкави в летните жеги да си търсят подходящи жилища. Основните пазаруващи нов дом са бившите от провинцията във властта. Които са решили да стават столичани. Бившият шеф на Министерството на регионалното развитие Асен Гагаузов, който е от Сливен, дори вече е теглил кредит за собствен апартамент. Досега като министър бях във ведомствено жилище. Но вече съм взел кредит и ще си купувам апартамент в София, разказа за "Стандарт" Гагаузов. Бившият министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров, който пък е от Варна, също живееше във ведомствен апартамент в кв. "Изток", но го запазва и сега, тъй като е депутат от Коалиция за България. Това ще направи и червеният депутат Михаил Миков, бивш шеф на МВР. Екс транспортният началник Петър Мутафчиев, който сега също е депутат, пък ще плаща кредит за апартамент в столицата цели 20 години. От 8 г. живея в София и си имам собствен апартамент, обясни пък бившият правосъден министър Миглена Тачева. Със собствено жилище в столицата е и варненката Меглена Плугчиева, която бе вицепремиер и се грижеше за еврофондовете. Тя сега е червена депутатка. Екс образователният министър Даниел Вълчев няма битови проблеми, тъй като е собственик на няколко имота. Имам няколко апартамента в София, тъй че не съм притеснен къде ще живея, разказа Вълчев. Бившият шеф на администрацията Николай Василев е собственик на апартамент в столицата още от края на по-миналия си мандат. Тогава продадох жилище от 120 квадрата в Лондон, което беше много скъпо, и си купих в София. Сега живея там с жена си и дъщеричката, обясни Василев.
Експремиерът Сергей Станишев обаче се обзаведе с нов дом. Кипариси и НСО вече вардят прясното жилище. Двама бодигардове от Националната служба за охрана направиха бърз оглед днес по обяд на новото жилище на Станишев в кв. "Бояна". Соцлидерът се настани в комплекс "Магнолия".

България ще бъде разделена на туристически райони, научаваме от Дневник.


България ще бъде разделена на туристически райони и това ще залегне в новия Закон за туризма, заяви в интервю за „Дневник“ Иво Маринов, зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма. Идеята е да се създадат т.нар. организации за управление на дестинациите. Те трябва да осъществяват връзката бизнес - община - държава с основна цел маркетинг. Секторът е на път да регистрира един от най-лошите си летни сезони. Статистиката показва, че за второто тримесечие хотелите са имали най-малко посетители за последните пет години.

Дела за 98 млн. лв. за имоти на престъпници, оповестява Дума.

За първите седем месеца на годината комисията "Кушлев" отчита наложени 128 обезпечителни мерки срещу 134 мерки за миналата година за същия период, и обезпеченото имущество към момента е за 98 млн. лв. Това съобщи вчера председателят на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност проф. Стоян Кушлев. До края на юли са образувани 101 броя производства за установяване на имущество срещу 126 за цялата минала година. Образувани са 56 дела за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, срещу 57 за миналата година. Най-голямото постижение било постановеното решение за отнемане имуществото на Митьо Очите, за когото Бургаският окръжен съд постанови отнемането на цялата му собственост. Проф. Кушлев подчерта, че от създаването на комисията досега е образувала 436 производства за установяване на имущество, наложила е 332 обезпечителни мерки върху тези имущества, на обща стойност 252 759 745 лв. Образувани са 158 дела за отнемане на престъпно имущество, на обща стойност 123 128 000 лв.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама