България се оказва най-големият производител на тикви в Европейския съюз. Това става ясно от данни, които „Евростат” разпространи преди утрешния Хелолуин.
През 2016 г. нашата страна е произвела 133 000 тона от големия зеленчук, който традиционно се използва и за направата на плашещи фенери. Това е сериозен ръст спрямо предходната година, когато от родините бостани са излезли едва 25 200 тона тикви.
В тази любопитна класация на второ място е Испания с 97 000 тона, с 1000 по-малко – 96 000 е Франция. Далеч назад в тиквената надпревара остават Германия и Португалия.
Ако прибавим и страните, които не са членки на ЕС, но се намират на Стария континент, България губи с малко първото място от Турция. Там реколтата е била в размер на 138 000 тона – но на доста по-голяма територия, съобщи Би Ти Ви.
Интересна тенденция се наблюдава в Румъния – докато у нас през последните години тиквите стават все повече и повече, в северната ни съседка прогресивно намаляват – от близо 60 000 тона преди 5 години до малко над 12 000 през 2016 г.