АРТ ДЖУНГЛА


Експедицията на Китов откри гроб на знатна тракийка

3 7427 17.08.2009
Експедицията на Китов откри гроб на знатна тракийка
Диана Димитрова

Съпругата на покойния археолог Георги Китов откри тракийски гроб на жена от родовата аристокрация, край сливенското село Крушаре. На интересната находка Диана Димитрова и екипът й попаднали рано тази сутрин, но почистването на гроба продължава и в момента



. Според Димитрова в интересния гроб номер погребението е трупополагане в яма. От южната страна са открити части от зид от ломени камъни. Погребението вероятно е на жена, а до тялото са намерени различни накити. Впечатлява златен венец, вероятно правен специално за самото погребение. Той е бил положен в краката на скелета. Около глезена е открита хубава златна пластина. Намерен е и бронзов канделабър, който според археолозите е много рядка вещ. Той показвал, че погребаната е била много знатна тракийка. Намерени са две изящни шишета, с прозрачна бистра течност, която се е запазила през вековете. Гърлата и шийките на шишенцата са тесни, а навлязлата в тях почва, е изиграла ролята на тапа и запазила течността, смята Диана Димитрова.

В гроба са открити още гривни и обици, както и стъклен ритон. Димитрова е категорична, че на нея до сега не и е известно в България да е изравян стъклен ритон.
Над 2,5 м от насипа на гроба има релефна мраморна плочка с права жена, която в дясната си ръка държи два диска, боядисани с червена боя.

Могилата е уникална, некрополът край с. Крушаре също, казват изследователите.

Те смятат, че през римската епоха, дори и ІІІ в. сл. Хр., местното население е било достатъчно силно икономически, за да си позволи подобно богато погребение. Проучванията са част от експедицията ТЕМП, започната от покойния вече археолог Георги Китов, и продължена от съпругата му - Диана Димитрова. Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама