ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 18 август, вторник

0 4256 18.08.2009
Пресата на 18 август, вторник

Българските вестници пишат за това, че върху заменените държавни гори вече се строи; за въвеждането на бойни патрони; предлагат осем мерки срещу бандитизма; прокуратурата е повдигнала обвинение срещу Христо Ковачки.



Заменените гори покрити с бетон, установява „24 часа”

Половината от заменените държавни гори вече са със сменен статут и върху тях се строи, казва в интервю шефът на агенцията по горите доц. Георги Костов. От 2003 до 2009 г. са заменени 33 600 дка.
Площта на горите, станали бетон, можела и да се увеличи, тъй като информацията, която се подавала в държавната агенция, често пъти по неясни причини се разминавала с тази от общините.
Във ведомството терени се водели като гори, но всъщност вече били застроени. Това ставало чрез различни процедурни хватки.
Една от тях била, че за подробния устройствен план, на базата на който горите сменят предназначението си, се изисква съгласието на съответното поделение на горското ведомство. Често пъти обаче такова не е искано.

Универсално решение ли са бойните патрони, пита с коментар „24 часа”

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов е прав да се притеснява за арсенала на министерството. И бойните патрони наистина са универсално решение на всички проблеми - в дългосрочен план всички сме смъртни.
Но междувременно, докато все още разчитаме на тази полиция за охрана на нашия живот, имущество и обществен ред, решенията за нейното управление и нейните правомощия трябва да се вземат на разумна основа. И увеличаване на правомощията на полицията трябва да се допусне само ако имаме сравнително реалистична преценка за това дали тя използва ефективно правомощията, които и без това вече има. И дали чрез тях успява да повлияе върху нивата на престъпността и чувството за сигурност на гражданите.
Задавам тези въпроси, защото от новия министър на вътрешните работи се очаква най-после да прекъсне порочната практика важните решения за МВР да се вземат в крачка и на пожар.

Осем мерки срещу бандитизма, предлага в. „Труд”

Кое е онова министерство, което през изминалите 4 години беше така реформирано, че от него остана едва ли не само абревиатурата?
Не се ли сещате?
Ето ви жокер: наричат го нашега Министерство на Вероятните работи. В смисъл, че ако за нещо ви потрябва, може и да свърши работа, но по-вероятно няма. Ето друг жокер: в процеса на реформите предишното правителство създаде нещо като второ такова ведомство. Но второто произвеждаше по-скоро скандали, отколкото акции в интерес на сигурността.
Познахте - става дума за МВР и ДАНС, двете институции, призвани да борят уличната престъпност и мафията. Става дума за тях във вида, в който ги получава като наследство от червения кабинет вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов.
Кои са осемте лечебни мерки:
1. Да се върне добрата стара домова книга
2. Да се ловят пътниците без билет
3. Спецотдел в ГДБОП срещу похитителите
4. Нов прочит на студени досиета
5. Да искаме от ДАНС, но законът да й дава

6. Камери и радари за КАТ
7. Компютри да стопят опашките
8. Във всяка банда - агент под прикритие

Истерия за 100-ватова крушка, пише „Труд”


Истерия за запасяване с най-обикновени 100-ватови електрически крушки с нажежаеми жички завладя Германия, а скоро ще влезе и у нас.
Германците луднаха да изкупуват невзрачните лампи заради директива от Брюксел, която забранява продажбата им от 1 септември т.г., предаде кореспондентката на “Труд” в Берлин Ваня Енчева. Старите мощни лампи изчезват. Вече ще има само енергоспестяващи (21 вата), които са десетократно по-скъпи.
Директивата 2005/32/ЕС е за изискванията към дизайна на продуктите, използващи електроенергия. Тя важи за всички страни членки на ЕС, включително и за България.

Повдигнаха обвинение на Христо Ковачки, разкрива „Дневник”

Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу Христо Ковачки, съобщи БТА като се позова на източници в Съдебната палата.

Бизнесменът с интереси в енергетиката е обвинен за укриване на данъци в размер на близо 16 млн. лв. Обвинението се отнася за периода 2005 - 2008 г., като се посочват сделки с машини за тежката промишленост.

Прокуратурата вече е разпитала десетки свидетели, приложена е и финансово-счетоводна експертиза, информира държавната агенция.

Повдигнатите обвинения срещу мен сами по себе си не означават нищо, но накърняват доброто име на компаниите, които управлявам", отговори Ковачки в писмена позиция до медиите.


Проверяват фирмите за рециклиране, пише „Дневник”


Министерството на околната среда започва проверка на всички фирми в страната, които са длъжни да предават за рециклиране отпадъците от опаковки. Това стана ясно в понеделник след среща на екоминистъра Нона Караджова и заместника й Евдокия Манева с осемте организации за рециклиране.

Причина за проверката е фактът, че 40% от отпадъците от опаковки не са обхванати от системите за разделно събиране. Това означава, че тези количества не се рециклират, за тях не се плаща продуктова такса и се трупат на сметищата.

„Новинар” предупреждава – Мутираме


Българският ген се променя и мутира заради некачествената храна. До такъв извод са стигнали специалистите от Българското научно дружество по хранене и диететика. Вследствие на прекомерната употреба на различни вредни храни имунитетът на българите отслабва, а това води до различни заболявания, смятат специалистите. Некачествените храни, прекаляването с консерванти, стабилизатори и оцветители може да причини дори рак, предупреди председателят на организацията проф. Божидар Попов. По думите му вече мутиралите гени могат да бъдат предадени и на следващите поколения.

Задават се верижни фалити на фирми пише „Новинар”


Общата фирмена задлъжнялост за тази година се очаква да мине 200 млрд. лв. Това заяви за „Новинар” председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев. Това са парите, които фирмите в страната дължат помежду си, към доставчици, към банки и за заплати на служители. Към момента общата задлъжнялост по неофициални данни е около 160 млрд. лв. Задълженията на бизнеса се увеличават годишно с около 20 процента, като за миналата година спрямо 2007 г. ръстът е около 40 процента.
Само фирмите си дължат помежду си над 100 млрд. лв. Задълженията на бизнеса се увеличават допълнително от икономическата криза, заради която приходите на търговците паднаха значително. Дълговете на бизнеса са два пъти по-високи от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама