Цените на основните хранителни стоки в България продължават да се повишават. Това сочи индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро, който бележи ръст от 0,92 процент.
Оранжерийните домати поскъпват тази седмица с 6,0 на сто и се продават по 2,12 лева за килограм. Оранжерийните краставици поскъпват с 1,7 на сто, до 1,75 лева средно за килограм. Картофите поевтиняват с 16,7 на сто се търгуват по 0,45 лева за килограм на едро. Морковите се продават по 0,68 лева за килограм. Зелето се търгува по 0,55 лв./кг на едро. Зелените чушки поскъпват с 9,1 на сто, до 1,20 лв./кг, а цената на червените чушки се вдига с 5,4 процента, до 1,55 лева за килограм.
Ябълките поскъпват с 2,5 на сто и се продават по 1,23 лв./кг. Цената на лимоните се вдига с 9,9 процента, до 2,67 лева. Цената на гроздето скача с 30 процента до 1,95 лева средно за килограм.
Кравето сирене поевтинява с 0,3 на сто и се продава по 6,10 лв./кг; кашкавалът, тип "Витоша", поевтинява с 0,2 на сто и се търгува по 10,47лв./кг. Олиото поевтинява с пет стотинки и се купува по 2,01 лева за литър. Каймата поскъпва с 0,6 на сто и се търгува по 4,77 лева за килограм. Цената на пакетче краве масло от 125 грама се вдига с 3,0 процента, до 2,40 лева за брой.
Пилешкото замразено месо се продава по 3,80 лева за килограм на едро. Захарта поевтинява с девет стотинки и се търгува по 1,35 лв./кг. Цената на брашното, тип "500", се вдига с 2,3 на сто, до 0,80 лева за килограм. Зрелият фасул се купува средно по 3,35 лв./кг. Яйцата поскъпват с три стотинки и се продават по 0,29 лева за брой на едро в края на седмицата.