ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 19 август, сряда

0 4363 19.08.2009
Пресата на 19 август, сряда



Следят рискови бизнесмени в черен списък, пише „24 часа”
Всяка сутрин служители от спецзвено в Националната агенция за приходите сядат пред компютрите си и проверяват дали рискови бизнесмени внасят или изнасят стока. Проследяването онлайн става благодарение на свързването на информационните системи на данъчни и митници. Ако установят рисков внос, инспекторите веднага изпращат мобилна данъчна група. Тя прехваща превозното средство още на изхода на граничния пункт и пътува с него до получателя на стоката. Така се елиминират фиктивни сделки, фиктивен износ и препродажби. Списъците на рисковите бизнесмени и стоки се актуализират непрекъснато.

Ще вземем колите на наркодилърите, предупреждава в „24 часа” генералният комисар на МВР Калин Георгиев

Знаете ли, че когато не съм на работа в София, карам едно пловдивско опелче - не може да си представите какво ми се случва. Обикновено походката при проверки на улицата е тип местен шериф. Леко се вижда златен ланец от разкопчаната унифрма, а служителят казва: "Я сваляй стъклото и дай документите!" Аз питам: "Добре, на кого да ги дам." А полицаят ми отвръща: "Като ме гледаш така с униформата - на кого ги даваш." След като попитам за име, фамилия или категория в МВР, служителят ми казва малко по-възпитано: "Ти да не си колега?”, разказва Георгиев.

Роми вдигат барикада пред незаконна къща, съобщава „Труд”

Един кмет се осмели да тръгне срещу незаконното строителство в гетата и барикада не успя да го спре. Нелегална ромска къща беше съборена вчера по обед в квартал " Изток" в Кюстендил. 50-60 полицаи с каски и бронежилетки бяха пратени срещу мургавата тълпа, вдигнала се в защита на постройката.
Към кордона от ченгета полетели камъни и стъклени бутилки. Няколко полицаи били леко ранени, но не напуснали поста си. Протестиращите останали невредими.
"Удариха ме, но няма да се прибера в колата", каза полицай. Той и колегите му успели да удържат множеството, докато багер събарял нелегалната къща.
Процедурата по събарянето събра много зяпачи. От “Чистота”-та последваха багера, откъртиха покрива и събориха част от фасадата на незаконната къща.

Уволняват заради „златните” принтери на Миков, пише „Труд”

Скандалът със “златните” принтери, поръчани от МВР, вече взе първата глава във ведомството. Вътрешният министър Цветан Цветанов отстрани вчера шефа на дирекция “Доставки” Валентин Панчев.
Проверка на “Финансово-контролна дейност” е установила, че дирекция “Доставки” е подписала неизгоден за МВР договор на 29 юни 2009 г. за доставка на 1000 лазерни цветни принтера за дирекция “Досъдебно производство”. Общата стойност на машините Rex Rotary SP C420, които били китайско производство, заедно със стартов пакет и допълнително 1000 стандартен пакет консумативи, е 2 794 800 лв. Така стойността на един принтер възлиза на 1400 лв. Договорът е трябвало да бъде изпълнен с краен срок 27 юли в частта за лазерните принтери. Директорът на “Доставки” Валентин Панчев е имал издадено пълномощно от предишния министър Михаил Миков за извършване на процедури и подписване на договори за обществени поръчки.

Конкуренцията за всяко работно място се ожесточава, анализира „Дневник”

Безработицата продължава да се увеличава и през юли над 280 хил. души са били без работа. Това е увеличение с 12 хил. само за месец, съобщи Агенцията по заетостта. За първи път конкуренцията за място е толкова голяма - средно 15 души се борят за една свободна позиция. През юни кандидатите са били 11. Най-много свободни места има в преработващата промишленост, търговията, строителството, следвани от недвижимите имоти, бизнес услугите и аграрния сектор. Преди началото на учебната година масово се търсят преподаватели и педагогически персонал.

В 20 от 28-те области в страната има проблем с безработицата като от месеци най-лошо е положението в Смолянско. Там средното ниво е много по-високо от останалата част на България и продължава да се увеличава. В региона е нямало масови съкращения, но от всички сектори се освобождава работна ръка, казаха от бюрото по труда. В община Рудозем почти 20% от хората са незаети, повечето са работели в рудодобива. Търговище, Монтана, Шумен и Силистра са другите области, в които трудно се намира работа, сочат данните на Агенцията по заетостта. В Разград също е регистрирано увеличение на незаетите, като почти всички от тях са с основно или по-ниско образование. В Плевен безработните са се увеличили почти с хиляда души само за месец, повечето са жени между 30 и 49 години, със средно образование.
Новият шеф на „Военна полиция” сам си издал достъп до секретна информация, разкрива „Дневник”

Новоназначеният началник на служба "Военна полиция" ген. Иван Мечков сам си е подписал документ, който му дава право за достъп до класифицирана информация. Това съобщи пред журналисти военният министър Николай Младенов във вторник.

Действията на новия шеф на военната полиция са били анулирани от министъра като незаконни, тъй като ген. Мечков още не е встъпил в длъжност, за да може да прави подобни неща, обяви министърът. Той определи случая като гаф на цялата система и параграф 22: "Хем е издаден указ за назначение, хем не можеш да встъпиш в длъжност, защото нямаш разрешение за достъп до класифицирана информация."

Министърът допълни, че следва компетентното лице по закона за защита на класифицираната информация във военното министерство да комплектува документите на Мечков и да ги предаде в Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) за проверка."До момента ДКСИ не е сезирана по случая, надяваме се, че това ще бъде направено от Министерството на отбраната", заяви пред "Дневник" председателят на държавната комисия Цвета Маркова.

Фирма фантом изкупува 3000 апартамента в София, пише „Дневник”

Чуждестранна финансова институция изкупува масово апартаменти в столицата. Това съобщи във вторник председателят на Националната асоциация на строителите на жилища Пламен Бенински. Той уточни, че става въпрос за чуждестранен инвестиционен фонд, който има за цел да купи поне 3000 апартамента, но отказа да назове името на компанията.
По думите на Бенински изкупуването на тези жилища е започнало още през пролетта, а инвестиционният фонд е на българския пазар от няколко години. Според него със закупуването на толкова апартаменти през следващите няколко месеца ще се усети дефицит на нови жилища на пазара в София. Това щяло да доведе и до рязко увеличаване на цените им.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама