НОВИНИ


М. Андреев пред Фрог: Борисов води фейкполитика, размахва пръст на тези, които го пришиват към Пеевски

4 10226 10.11.2017
М.  Андреев пред Фрог: Борисов води фейкполитика, размахва пръст на тези, които го пришиват към Пеевски
Методи Андреев

Премиерът Бойко Борисов води фейкполитика. Той размахва пръст на тези, които смята, че го пришиват към модела КОЙ и Делян Пеевски. Това каза през Фрог нюз бившият депутат от ГЕРБ Методи Андреев по повод предложението на премиера да падне давността върху престъпленията, свързани с приватизацията. Ето какво още сподели той:


-  Г-н Андреев, миналата седмица, докато обикаляше провинцията, премиерът Бойко Борисов каза, че смята да премахнат давността върху престъпленията, свързани с приватизацията. Изненада ли ви това предложение?

 

- Първо - тази идея изобщо не е нова. И второ - е много добра. Ако може да стане, това ще е добре за държавата. Защото по този начин ще стане ясно как е протекъл прехода у нас, как е станала приватизацията  и кои са се облажили от нея. В интерес на истината, обаче  смятам, че това изказване на премиера, може да бъде отнесено към т. нар. фейкновини. Тоест симулиране или заблуждение. Първо - явно това е едно спорадично решение на премиера, най-вероятно раздразнен от нещата, които разтърсиха държавата - като законът „Магнитски “, пришиването му към модела КОЙ и Делян Пеевски. Явно Борисов търси реванш срещу тези, които според него стоят зад въпросните „зловредни“ твърдения.

 

- Защо смятате, че става дума за спорадична идея?

 

- Борисов щеше сигурно да бъде малко по-обран и по-предпазлив с това предложение, ако знаеше какво точно се случи в 43-то Народно събрание. Тогава по предложение на ГЕРБ беше направена много сериозна промяна в закона за приватизацията  и за следприватизационния контрол. Беше премахнат много важен Параграф 8. Неговият смисъл беше, че ако след приватизацията  договорите не се спазват, държавните органи могат да предприемат действия за законна ипотека и налагане на обезпечителни мерки по ГПК  върху имуществото на приватизираното дружество и върху имуществото на купувача. С една дума може да се конфискува предприятието. Това беше смисълът на Параграф 8.

 

- Какво стана с него?


- По предложение на ГЕРБ, този Параграф беше отменен с мотив, че ЕП имал директиви, които изискват това да се случи.

 

- При това положение не си ли противоречи Борисов с решенията, които взима неговата партия в парламента?

 

- Затова казвам, че като е станал рано-рано сутринта, някой му е подхвърлил някаква идея и той без да е проучил нещата от  предишният парламент, взе че изказа тази голяма идея. Това е симулативна политика, която заблуждава хората.

 

- Но това не изключва предложението на Борисов да стане реалност?

 

- Хипотетично да предположим, че това се случи. Като разгледаме тези приватизационни  сделки, ще установим, че някои държавни служители са си превишили правата и набавяйки облага за себе си, са продали на загуба някакъв държавен актив. По подобен закон на тези държавни служители би могло да им се предяви обвинение.

 

- А какво ще стане с приватизаторът , т. е. с този, който е купил държавен имот но в ущърб за държавата?


- Нищо няма да стане. Защото единствената възможност да има за него последствия беше отменения от ГЕРБ Параграф 8. Този Параграф вече не съществува и ако не го възстановят, тогава на некоректния купувач никой нищо не може да му направи. Просто държавата не може да си потърси вересиите. Да погледнем и от друга страна. В миналият парламент група народни представители, включително и от ГЕРБ, внесохме един закон за изменение и допълнение на НК , в който наред с предложението да се отмени давността на престъпленията, извършени по време на комунистическия режим, ние предложихме да се отмени давността и за редица тежки престъпления, много от които са извършени по време на прехода - за източването на банките,  за контрабандата по време на Югоембаргото, включително и за приватизацията. Тогава в правната комисия тези предложения бяха  отхвърлени  с мотива, че противоречат на принципите в наказателното право, а именно, че не може със задна дата да предявиш претенции. Единствено мина давността на престъпленията по време на комунистическия режим. Тогава, обаче главният прокурор атакува и това предложение  в КС. Първият му мотив беше, че в случая се нарушава една конституционна норма от чл. 31, ал. 7, съгласно която Конституцията  определя съставите на престъпленията, за които наказателното преследване е неограничено, независимо от давността. Т. е. в Конституцията са посочени всички възможни престъпления, за които може да се поиска отпадане на давността. Сега би трябвало със същият мотив той да атакува евентуално и предложението на Борисов. Накратко казано - има конституционни и политически пречки идеята на премиера да се реализира. Освен това ГЕРБ вече показаха съвсем друго отношение към този проблем.

 

- Сега Бойко Борисов може да демонстрира своята решимост за разследване на приватизационните сделки, при които не са спазени законите. Такава сделка би могла да е приватизацията  на БМФ, нали?

 

- Точно така. Валери Симеонов защити държавния интерес и доказа, че при тази сделка държавата е била ощетена. Сега, обаче след решението на тричленният  състав на ВКС, браво на съдиите, държавата, в лицето на финансовият министър Владислав Горанов,  трябва да отправи иск към БМФ  и братя Домусчиеви  да изплатят неустойката по неизпълнение на следприватизационния договор в размер на над 50 млн. лв.  Така, че очакваме Владислав Горанов, който е приятел  на Кирил Домусчиев,  да поиска парите. Отделно от това, трябва да се направи проверка как е извършена приватизацията на БМФ. Защото тя е станало по време на тройната коалиция, което не е чак толкова назад във времето. Не е паднала никаква давност. Сега са на ход правителството, Бойко Борисов, Владислав Горанов и Сотир Цацаров. Прекрасен повод има премиерът да покаже, че държавата има воля да търси истината, независимо кой е нарушил приватизационните договори. Ако за ГЕРБ всичко това е било от значение, защо направеното от Борисов предложение не се случи още по време на първия му кабинет? За подобна политика ГЕРБ щеше да получи адмирации от всички.

 

- Защо не са го направили още тогава?


- Трябва да питате Борисов. В крайна сметка в България нещо става, само ако е политически мотивирано. Премиерът е изнервен напоследък. Това създава в него желание за реванш. В него се задействат имунни инстинкти и търси начин да избие напрежението. За това прехвърля топката в отсрещното поле. Може според него, тези които го нападат, да са свързани с тази престъпна приватизация, за която се говори от много години.

 

- А може ли Борисов просто да им размахва пръст?


- Напълно е възможно и това. Да им казва: Ей, момчета, внимавайте, че ние тук може да направим ... Голям въпрос е къде беше досега прокуратурата? Ако някой твърди, че приватизацията у нас е престъпна, не съм аз човекът, който може да го докаже. Има органи. Приватизацията  се развиваше по времето на няколко главни прокурори-Татарчев, Филчев, Велчев. Защо през всички тези години прокуратурата си траеше? Този въпрос също трябва да бъде обяснен. Като ще махаме давността за престъпленията по време на приватизацията, ми дайте да махнем и давността върху престъпленията, извършени по време на ембаргото. Т. е, когато се наливаха основание на бандитският капитализъм.

 

- Мафията здраво захлеби  оттам.


- Така беше. Нека да махнем  давността върху престъпленията, свързани с източването на български банки. Пък може да дойде прокуратура, която да разгледа сериозно тези престъпления. България е малка държава и всичко се знае. Има достатъчно факти и информация в службите. За това смятам, че Борисов води фейкполитика  и размахва един пръст, той си знае на кой. В същото време се опитва да каже на хората: Вижте ме сага, аз съм целият в бяло. И ако това негово предложение падне от КС, нали знаете какво ще каже?!

 

- Какво?


- Ние го искахме, а КС не го реши. Такива предложения могат да станат факт само, ако има воля за конституционни реформи.

 

Интервю на Катя Илиева


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама