НОВИНИ


Лозан Панов иска 4-ма съдии по-малко във ВКС

0 4375 10.11.2017
Лозан Панов иска 4-ма съдии по-малко във ВКС
Лозан Панов БГНЕС

Председателят на Върховният касационен съд (ВКС) Лозан Панов изпрати до Съдийската колегия на ВКС предложение да се намалят щатните позиции на съдиите на ВКС.


Предложението на Панов е на Пленума на ВСС да бъдат съкратени две незаети щатни бройки "съдия във ВКС" в Гражданската колегия, една - в Търговската колегия, и една - в Наказателната колегия.

 

По отношение на Гражданската колегия в предложението е посочено, че през 2012 г. общият брой на образуваните дела е 7 798 и те прогресивно намаляват до 6298 бр. през 2016 г. Заради това ръководството на съда е предприело мерки за намаляване на броя на съдебните състави. Двама от съдиите са освободени от длъжност и заради пенсиониране. "Намирам, че заеманите от тях щатни бройки не са необходими за обезпечаване функционирането на Гражданската колегия на ВКС" - пише Лозан Панов.

 

За Търговската колегия на ВКС в предложението пише, че постъплението на дела значително е намаляло, като за 2014 г. образуваните дела са 3808 бр. сравнено с 2670 бр. към 1 ноември 2017 г.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама