АКТУАЛНО


Възцарилата се тирания удря „Икономедия. Радвате ли се?

31 32885 15.11.2017
Възцарилата се тирания удря „Икономедия. Радвате ли се?

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) ще атакуват „Икономедия“, „Капитал“, „Дневник“ и един от издателите – Иво Прокопиев. За това алармира самият Прокопиев. Той и съпругата му Галя Прокопиева написаха обръщение, от което се разбира, че КОНПИ и нейният шеф Пламен Георгиев действат под натиск на прокуратурата.


Изказват се съмнения, че натискът идва лично от главния прокурор Сотир Цацаров и депутата от ДПС Делян Пеевски. Каква изненада…

Добре дошли на борда, - както се казват в някои американски филми. Пламен Георгиев и „неговата“ комисия отдавна е маша за разправа с неудобните на кръгове, които управляват страната. Казвам „кръгове“, защото това не е просто ГЕРБ с присъдружните патриоти, а група, чиито интереси не съвпадат с обществените.

 

Очаква се днес КОНПИ да вземе решение за запориране на имуществото на Иво Прокопиев, в това число и „Икономедия“. Това означава най-малкото тежък период за медиите в групата, но би могло да е техният край.

 

Не познавам лично Прокопиев, познавам някои журналисти в тези медии. Имам свое мнение относно негови изяви, действия и мнения през годините. Но тук не става дума за това. Различията в позициите и тяхното свободно изразяване всъщност дават смисъла на демокрацията. Става дума за репресивния режим на Борисов, споделян с Пеевски и Цацаров.

 

Задават на лидера на БСП Корнелия Нинова настоятелно въпроса в студио на бТВ тази сутрин, кои били мутрите в управлението. Тя да ги кажела. Колко тъжно – най-голямата телевизия иска друг да свърши нейната работа. Нали бяхте супер „разследващи“, когато тръбяхте за корупционна сделка на бившия вече здравен миистър. Що с мутрите не действате по същия начин, храбреци такива…

 

Ако някой е очаквал да злорадствам, че на Прокопиев и изданията му ще се случат неща, каквито на мен и Фрог нюз се случват отдавна – ще остане излъган. Не ме дразни и финансовата подкрепа за неговите медии от фондация „Америка за България“, въпреки съмненията ми, че това става чрез лобиране. Нито се кефя, че си получава заслуженото, защото - да речем - позициите ни по скандала с КТБ и Цветан Василев не съвпадат. Животът е шарен, всеки има право да го разбира по неговия си начин.

 

Не мога обаче да не изразя отвращението си от действията на Борисов, Цацаров и Пеевски, както и на техния слугинаж един-два етажа по-долу в ерархията. Ако те спазваха закона и действаха според него – окей. Но не го правят. Нахвърлят се върху тези, които им пречат, критикуват ги и не приемат тиранията на мафията. Посягането на медии е най-голямото доказателство, че в държавата ни се е възцарила диктатура.

 

Няма значение дали това се извършва чрез арести, заплахи, повдигане на обвинения, ограничаване на бизнеса, нарушаване на правата, заливане с порой от клевети и лъжи през съотвената медийна машина. Инструментариумът е голям.

 

Днес на ред е Прокопиев. Преди това под ударите попаднаха други медии, на които никой не подаде ръка, нито изрази съпричастност. Те и в момента продължават да съществуват на ръба на оцеляването, но не спират да заявяват несъгласието си с режима. В телевизия BIT бившият вече съсобственик на „Блиц“ и други медии Пламен Каменов разкри как Пеевски, със знанието на Борисов, е превзел собствеността в тези издания. Но прокуратурата и КОНПИ си траят. Траят си за контрабандата на „Булгартабак“, за неясното финансиране на пеевските медии – дали не е от същата контрабанда, за контрола върху нациоалните телевизии и пр.

 

Разбира се, тези редове, в пеевската медийна кочина, ще бъдат „окачествени“ като подкрепа от олигарх за друг олигарх. Те друго не могат да измислят, което доказва дебилността в безмозъчния тръст на споменатия вече триумвират. Те никога няма да узнаят, че има ценностна система, неписани правила както и други неща освен крадене и рекетиране. Наричат се общочовешки принципи. Едно от тях е свободата на словото.

 

Друго са гражданските права.

 

Ако колегите от застрашените медии протестират, ще ги подкрепя. Ако предприемат други стъпки на съпротива срещу репресиите – ще ги подкрепя. Подкрепа срещу Злото. Чувал съм, че непотърсена помощ не се предлага, но знам също, че в свинщината, в която са ни насадили, ще ни е по-трудно да се борим поотделно.

 

Притеснява ме обаче нещо друго. Къде сте Огнян Донев, Гриша Ганчев, Сашо Дончев, Емилиян Гебрев, бивши министри и политици – много дълъг е списъкът, - които сте подложени на атаки от същата шайка? Рекетират ви, изнудват ви, унижават ви със скалъпени обвинения, заливат ви с кал всеки ден, обвиняват ви в заговори и превратаджийски сговори. Някои от вас са принудени да плащат милиони, за да запазят бизнеса си, други отстъпват фирми, имоти и предприятия на мутрите във властта. По заповед на Щуката, която мнозина припознават като Свинята. Свинята, която олицетворява мафията в тази нещастна страна. Защо не заровите различията и споровете за малко и не се вдигнете срещу управленската чума? Не виждате ли, че икономиката, бизнеса, инвестиционните намерения, села и градове – загиват?

 

Къде е прехвалената интелигенция? Къде сте творци на изкуствата? Не знаете ли, че стадото се превръща в армия в мига, в който се появят водачи да го поведат в битка? Битка за нормален живот. Къде са красиво подредените слова на титулованите Антон Дончев, Светлин Русев и др. академични светила? Къде сте учени, историци и философи да разбуните духовете? За протоколните тържества в резиденциите по повод национални празници и връчвания на псевдонагради ли се пазите? Къде сте притихнали журналисти, търпящи игото на свинщина, каквато не е имало досега? Добре ли си живеете в зависимостта от мафията, трубадури на примитивизма?

 

На мълчанието и на страха ви се крепи режимът на мутрите. Бездействието ви прави съучастници!

 

Огнян Стефанов,

Създател на Фрог нюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама