ФАБРИКА ЗА КЛЮКИ


На мечока Цветан не му се спи

0 4830 15.11.2017
На мечока Цветан не му се спи

Мечокът Цветан, който от няколко дни е в дивата природа, не може да заспи зимен сън. 200-килограмовото животно беше заловено и маркирано с проследяващ нашийник, а отскоро отново е пуснато на територията на Национален парк ”Централен Балкан”. Екип от експерти следи в реално време движението му и оценява поведението му.


Мечокът е на предполагаема възраст от 6-8 години. Вместо да се насочи към пещера и да заспи зимен сън, той обикалял по чукарите. Цветан берял боровинки и шипки и изобщо не мислел за почивка. И докато негови другари вече са по пещерите и се подготвят за дълъг сън, той предпочита да си похапва и да се разхожда. "След пускането му на свобода Цветан се отправи в права линия към връх Мара Гидик (Стара планина) и там се застоя, като обикаля в много малък периметър. Предполагам, че през деня се припича на слънце. Към края на ноември мечките би трябвало да спрат да се хранят и да са с празни стомаси, за да не се налага по време на зимния сън да фекализират", обясни пред "България Днес" Владимир Тодоров, експерт към Сдружение за дива природа "Балкани".

През миналата година екип, воден от Тодоров, е уловил и е маркирал три мечки - две женски, на които са дадени имената Иванка и Спаска, и мъжкар, наречен Владо. През юни тази година от бракониерска примка е освободено и е маркирано мечето Джими. От парковата дирекция обясниха, че маркираните с предаватели мечки "сътрудничат" на учените и парковата управа, като подават данни за територията, на която се намират, за поведението и хранителните си навици. Джими, който спечели симпатиите на хората с драматичната си история, вероятно няма да спи зимен сън. Причината е, че е прекалено слаб и не е натрупал подкожна мазнина. "Не е фатално, ако една мечка не спи зимен сън. Има мъжки екземпляри, които точно през студените месеци ловуват и това не се отразява на състоянието им", обясни Тодоров.

Маркирането на мечките се изпълнява по договор между Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда и Сдружението за дива природа "Балкани" в рамките на съвместен проект, свързан с местообитанията на кафявата мечка.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама