НОВИНИ


Патриарх Неофит: Трябва да поемем протегнатата ръка на Македония

4 4869 27.11.2017
Патриарх Неофит: Трябва да поемем протегнатата ръка на Македония
Патриарх Неофит

Трябва да поемем протегнатата ръка на Македония. Това каза патриарх Неофит по повод искането на Македонската църква Българската да им стане майка.


 „Това е най-малкото, защото те са наши братя, наш народ. Ще се стремим да запазим неговото единство“, заяви патриарх Неофит на влизане в Светия Синод, цитира БГНЕС.

 

Патриархът и синодалните митрополити се събраха на поредно заседание на зимната сесия, на което разгледаха писмото на Македонската православна църква – Охридска архиепископия /МПЦ-ОА/ от 9 ноември. В него тя моли да бъде призната като независима църква, а също така иска Българската православна църква да стане нейна Църква-Майка. Пред Синодалната палата въпреки студеното време и дъжда множество граждани се събраха тази сутрин на мълчаливо бдение в подкрепа на искането Българската патриаршия да бъде Църква-Майка на Македонската архиепископия.

 

Видни общественици, журналисти, учени, представители на големи македонски родове като Миладинови и Дрангови, Шапкареви, Пърличеви и Развигорови се обявиха в подкрепа на искането на МПЦ. Според тях Българската патриаршия има своите основания категорично да подчертае историческата истина за произхода на възобновената като Македонска православна църква – Охридска архиепископия, както и за нейното екзархийско наследство.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама