ГЛАСЪТ


Как ли ще извъртят Пеевски на бенгалския огън на Изтока?

10 18523 27.11.2017
Как ли ще извъртят Пеевски на бенгалския огън на Изтока?
Делян Пеевски

Националната конференция на ГЕРБ прие решение, с което оповести, че никога -нито сега, нито в бъдеще, ще се коалира с БСП. Дясната еуфория около категоричния отказ за сближаване със социалистите беше толкава силна, че сякаш не беше забелязан един пропуск в заявените коалиционни намерения. Добре-ясно стана, че ГЕРБ няма да се коалира с БСП никога. А с ДПС?


Да има каквато и да било дума за коалиция с ДПС? Няма! Този „пропуск“ може да се окаже многозначителен и стратегически твърде важен. Само преди дни лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че все още не е дошло времето да се каже, че ДПС ще седне на коалиционното столче на властта до ГЕРБ. Депутатът от движението Йордан Цонев бе още по-дързък. Той директно обяви, че партията му „не се бори за купата на съветската армия, а за власт“. Иронията в алюзията между борбата за власт и купата на съветската армия в България е, че купата се връчваше на победителя във футболния финал от военното аташе на СССР, а властта в България и до днес бива ратифицирана с благословията на Кремъл.

 

При каква комбинация Кремъл би благословил власт, в която участва ДПС, но в същото време сърдечният приятел на Путин-Ердоган, да не е раздразнен, тъй като движението на Доган през последните години е най-острият противник на режима в Анкара. Поне за пред хората, поне на думи. И тук има една голяма питанка. Фактът, че депутатът от АКП-партията на Справедливостта и развитието Ахмед Бабушчу, натоварен да отговаря за България, се е срещал с функционери на Движението у нас, бе потвърден вече от няколко информационни източника. Какво са си говорили, е въпрос на предположения, но и на анализ.

Резултатите от последните парламентарни избори показаха, че ДОСТ не влиза в НС, но откъсва толкова значителни гласове от ДПС, че българските „либерали“ отстъпиха позиция след Обединени патриоти. Сегашната управленска коалиция- ГЕРБ и Обединени патриоти изглежда непоклатима, а дори бе обговорена със заявки за довършване на пълния мандат, че и за следващ. При това положение подклаждане на продължаващо противоборство между ДПС и негови турски етнически партийни опоненти в България ще се окаже разрушителна за политическото представителство на турския етнос. Нека поразсъждаваме.

 

Какво искаше Ердоган? Ако допуснем, че Анкара е искала да се възползва от евроатлантическо антипутинско поведение на партия в България като ДОСТ, то вече тази необходимост не съществува. Причината са няколко. Първо -Ердоган и Путин вече са в такава прегръдка, че дори е неудобно за нея да се пише без червени точки. Второ-понятие като човешки права и либерализъм и за Путин и за Ердоган нямат никакъв смисъл. И за двамата диктатори заиграването с ценности има смисъл дотолкова, доколкото то обслужва техни геополитически интереси. Какво търсеше и какво постигна Ердоган? От какво се страхуваше и какво постигна Бойко Борисов? На какво би склонил Путин?

 

За Ердоган беше важно да се договори за политическо говорителство пред ЕС, което да бъде осъществявано от страна-член на ЕС. Когато се оказа, че в българския парламент няма място за ДОСТ, впечатлението е, че режимът в Анкара охотно би поработил за обединителен процес сред турските партии у нас, като ще се търси резултат- заличаване на символите на ДОСТ и Национална партия „Свобода и достойнсто“,  за сметка на окрупняване на техните електорати около „Обединитения патриотизъм“ на ДПС.  Политическата цена от всичко това, както вече се вижда, е активно говорителство на Бойко Борисов в полза на диалог с Турция пред ЕС, все по-нарастващи амбиции на ДПС, заявка за още по-агресивен национализъм по формулата ГЕРБ-Обединени патриоти. В крайна сметка Ердоган ще продължи да получава връщани от България опозиционери, режимът в Анкара ще е спокоен, че има кой да брани неговите интереси пред Брюксел,  а ДПС, докато чака да  му дойде времето, ще продължи да се охранява чрез дистанцирано участие в управлението. И това ще бъде дотогава, докато всички разберат, че между ДПС и Обединени патриоти всъщност няма никаква разлика.

 

Единствените губещи ще бъдат хората, повярвали в ценостти като демокрация, либерализъм, мултикултурализъм. Пълни глупости! И какви невероятни тъпанари са хората, вярвали в ценности! И Путин, и Ердоган, и Борисов знаят, че  има смисъл от ценности само тогава, когато те генерират власт. Затова- четете, мислете и ако искате бягайте, ако искате се съпротивлявайте. Но както се оказа, който протестира срещу отстраняването на Кулезич, го замерват с яйца. Да я мисли  Делян Пеевски! Как ли ще го въртят на бенгалския огън на Изтока?! Най-вероятно е да го изпепелят.   

 

 

Тереза Бабаян, Фрогнюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама