НОВИНИ


Плащаме 500 млн. лв. от джоба си заради европрограма на бившата министърка Десислава Танева

12 10186 28.11.2017
Плащаме 500 млн. лв. от джоба си заради европрограма на бившата министърка Десислава Танева

Върховният административен съд отмени подмярка от европейската програма за развитие на селските райони, чийто бюджет е 237 млн. евро.


Заради решението на Темида парите на земеделците от Европа са застрашени и най-вероятно ще трябва да излязат от джоба на данъкоплатеца. Решението на ВАС е от 17 октомври и е по жалба на Националния съюз на земеделските кооперации (НСЗК) на Явор Гечев.

Според НСЗК Министерството на земеделието, под ръководството на бившия министър Десислава Танева, е допуснало множество административни пропуски и е взело незаконосъобразни решения. Съюзът казва, че са нарушени три европейски директиви и редица административни срокове.

Жалбоподателите посочват още, че Комитетът за наблюдение на ПРСР 2014–2020 г. е взимал неприсъствени решения, което е в строг разрез с правилата. Всяка европейска програма има подобен комитет, който е колективен орган за наблюдение на действията по дадена програма. Членовете ѝ се назначават от министъра, като в него влизат академици, общественици и представители на неправителствения сектор.

"Основните оплаквания на жалбоподателя касаят допуснати съществени процесуални нарушения в процедурата по издаването на НИД на Наредба № 9/2015 г. във връзка със задължителното участие на консултативен орган – Комитета за наблюдение на ПРСР 2014 – 2020 г.", пише в решението си ВАС.

Освен действията или бездействията на Комитета, жалбоподателите посочват и неспазени срокове от страна на МЗХ за публикуване на проект за изменение и допълнение на наредба. Направени са административни нарушения и пропуски, смята съдът:

"Въпреки обема на представените от администратиния орган доказателства, нито едно от тях не съдържа данни на компетентния орган по смисъла на чл.28 ЗНА да е предоставен проектът на нормативния акт заедно с мотивите, съответно доклада към него, по смисъла на чл.28, ал.1 ЗНА, респ. тези документи да са обсъдени от органа. Голяма част от представените доклади и справки са без дата."

В момента решението на тричленния състав на ВАС се обжалва от МЗХ и на 7 декември съдът ще заседава в петчленен състав. Ако той потвърди решението на по-долната инстанция, това означава, че парите по договорите от тази мярка няма да дойдат от Европейския съюз, тъй като изпълнението им е незаконосъобразно.

Това обаче не значи, че земеделците ще останат необезпечени. Договорите вече ги има и се изпълняват. В края обаче средствата ще бъдат не от ЕС, а от българския бюджет и нашия джоб.

Ако мярката се спре и всички пари по нея трябва да бъдат извадени от държавата, това означава, че мярката трябва да се поднови, този път по регламент. За земеделците това е добра новина, тъй като ще имат още едни 237 млн. евро, за които да кандидатстват.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама