ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 25 август

0 4147 24.08.2009
Пресата на 25 август

Вестниците пишат за това, че нямало разминаване между финансовия и социалния министър; че кризата отстъпвала; за отрязаните евтините парламентарни кюфтета.



Борисов: Няма разминаване между финансовия и социалния министър, цитира Дневник.


Няма разминаване в твърденията на социалния и финансовия министър за заплатите, заяви премиерът Бойко Борисов. Той направи коментара си след като по-рано през деня министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов обяви на пресконференция, че не е съгласен с предложената от финансовия министър Симеон Дянков макрорамка за 2010 г., която предвижда замразяване на минималната заплата и пенсиите. "Нормално е социалният министър да иска вдигане на пенсии и заплати, иначе какъв социален министър ще бъде", посочи Борисов. "В същото време, мислейки реалистично, финансовият министър вижда, че това сега няма как да се случи", продължи той. Все пак премиерът не изключи увеличение на доходите догодина. "Аз ще направя всичко възможно като премиер от 1 януари 2010 г., ако икономиката върви добре, кризата минава и има постъпления в бюджета, пенсиите и заплатите да бъдат увеличени", заяви Борисов. Той каза още, че от 1 юли 2009 г. вече е вдигнал заплатите, но предишното правителство е оставило 3 млрд. лв. дефицит в бюджета. "Станишев много добре знае, че ми е оставил 3 млрд. дефицит и в момента аз няма как да вдигна заплатите", посочи Борисов. Различията между министрите Дянков и Младенов премиерът обясни с пример: "В едно семейство мъжът иска да си купи кола, а жената - дрехи, значи ли че трябва да се развеждат."

Вице брои кой взема повече от премиера, известява 24 часа.

199 високопоставени служители са получили през юни възнаграждения, по-високи от премиера. Ексфинансовият министър Пламен Орешарски пък се оказал на 37-о място по заплати, премии и бонуси в собственото си ведомство. Това показала справка, поръчана от вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков."Тази система за заплащане и стимулиране е сбъркана и ще бъде променена", каза вицепремиерът. До няколко месеца ще бъде направен пълен анализ на държавната администрация като структура, функции, хора, заплати, премии и бонуси, нещо като "Бяла книга", обеща министър Дянков. Ще се оптимизират структура и численост. Пилотно проектът вече тръгнал във финансовото министерство. Съкращенията там ще са с 15%, като в отделни дирекции броят на хората ще расте, в други ще намалее, а трети ще бъдат закрити. Вицепремиерът се надява и колегите му министри да направят същото във ведомствата си. До няколко месеца министърът ще има пълен анализ на цялата държавна администрация - като функции, численост, заплати и възнаграждения. Дянков заяви още, че ще се смени изцяло моделът за заплащане на чиновници, особено в частта за премии и бонуси. Анализ, поръчан от него за юни т.г., показал, че ексфинансовият министър Пламен Орешарски се оказал на 37-о място по възнаграждения, а 36-ма от ведомството му взели повече от него. Сходна била ситуацията и в държавата - премиер-министърът бил на 200-о място в класацията, а 199 чиновници, главно от агенции, получили повече от него. “Това не е нормална система за заплащане”, отсече Дянков. Той обаче се зарече да търси начини да задържи добрите експерти.
България ще постави въпроса за влизането си в ИРМ-2 през ноември, когато делегация, водена от премиера Бойко Борисов заминава за Брюксел.

Едни 2 млрд. дърпат от бюджета пенсиите, обявява в анализ Георги Стоев в 24 часа.


Последните макроикономически данни не са добри за държавния бюджет и за зависимите от него. Номинално, измерена в левове, икономиката не се е свила според официалната статистика през първата половина на 2009 г. Но приходите в бюджета са чувствително по-малко от предвиденото в закона. Опитите за увеличаване на приходите може да имат само частичен успех при запълване на дупката между обещаните разходи и реализираните приходи. Държавните разходи може да бъдат ограничени краткосрочно, ако има политическа воля за това. Но дългосрочно проблемите на бюджета ще трябва да бъдат решавани чрез по-смела реформа на т.нар. социални сфери, най-значимата от които е пенсионната система. Пенсиите представляват приблизително 22% от всички държавни разходи в България, или около 6,5 млрд. лева, предвидени само за 2009 година Осигурителната система не може да се самофинансира, т.е. приходите от осигурителни вноски не са достатъчни, за да покрият сегашния разход за пенсии в България. Това е така още от началото на т.нар. пенсионна реформа през 2000 г., която - поне дългосрочно - трябваше да постеле пътя за излизане от тази дефицитна ситуация. Дефицитът на пенсионната система е над 2,2 млрд. лева годишно. Това означава, че поне 1/3 от пенсиите в България се финансират чрез приходи от други данъци (различни от осигурителните вноски). Свиване на заетостта и намаляване на заплатите означава свиване на приходите от осигурителни вноски. Но има и нещо повече - приходите от други данъци също се свиват, а на тях бюджетът разчита за финансирането на пенсионния дефицит. На ниво на отделно домакинство замразяването на пенсиите може и да не се отрази в намаляване на покупателната способност на неговия доход. Дори ако погледнем т.нар. малка потребителска кошница (най-жизненонеобходимите продукти за домакинствата), от началото на годината до юли има дефлация от около 3,18%, т.е. един и същи доход купува повече стоки отпреди. Затова сега няма да са особено смислени аргументите на синдикатите за индексиране на пенсиите с темпа на инфлацията.

НЕК и АЕЦ "Козлодуй" ще имат нови шефове, обявява Дневник.

Главният изпълнителен директор на НЕК Любомир Велков и изпълнителният директор Мардик Папазян ще бъдат освободени до края на седмицата от съвета на директорите на БЕХ, защото не са взели мерки за намаляване на загубата от 42.2 млн. за първото шестмесечие. Това съобщи председателят му Борис Пеков на пресконференция за междинните резултати от проверката на холдинга в НЕК. Той потвърди, че изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов е подал оставка по факса, която ще бъде приета. Мениджмънтът на дружеството изтъква като основна причина за загубата цените, по които е продавана електроенергията на регулирания пазар. В началото на годината регулаторната комисия увеличи с 40% цената на тока, произвеждан от топлофикациите, за да им осигури достатъчно приходи, без да промени цените, по които електрическата компания продава на електроразпределителните дружества.

Гамизов: Бащата на депутат от ГЕРБ точил ДДС, четем в Новинар.

Лидерът на Гражданска лига на България Стефан Гамизов внася сигнал в Националното следствие срещу бащата на депутата от ГЕРБ Иван Колев, Дечко Колев. Гамизов разполагал с документи, които уличават Денчо Колев, който е собственик на няколко форми в областта на енергетиката, в източване на ДДС. Документите са получени от служител на Колев, обясни Гамизов. Според него сумата, която са източили, е над 2 млн. лв.Той поясни, че вече е имал среща с премиера Бойко Борисов, на която го е информирал по случая. Според Гамизов фирмата на Дечко Колев „Енергоремонт-Гълъбово” АД печели обществена поръчка за реконструкцията на блок 7 на ТЕЦ „Марица-изток 2” на стойност 18 млн. лева. Срокът за изпълнение изтича през октомври т. г. Досега обаче от фирмата не са започнали дейности по повишаване на мощностите на блока, каза още Гамизов. Разследването, което започва сега по дейността на фирмите на Дечко Колев в ТЕЦ “Марица-изток 2”, ще установи злоупотреби за 400 млн. лв., смята той. През последните 5 години Колев е получавал и други поръчки за ремонтни дейности за 120 млн. лв., поясни Гамизов.

Кризата отстъпва, оповестява Дума.

След появилите се неотдавна новини за съживяване на икономиките на Франция и Германия и Лондон обяви, че се измъква от кризата. Рекордното възстановяване на доверието в бизнеса във Великобритания показва, че рецесията в страната "е към края си", показва изследване на Института на експерт счетоводителите в Англия и Уелс (ИДЕСАУ). Според проучването оптимизмът сред професионалистите в тази област е достигнал най-високото си ниво от две години насам през третото тримесечие на тази година. Експертите обаче са предпазливи в прогнозите си. "Въпреки че несъмнено британската икономика е на път да се възстанови, не трябва да подценяваме предизвикателствата пред бизнеса", заяви генералният директор на ИДЕСАУ Майкъл Иза. Официално Великобритания продължава да е в рецесия, след като оповестените от правителството данни показаха, че икономиката се е свила с 0,8% през второто тримесечие. То е петото поред, в което икономиката на страната бележи спад.

Не искам да съм съдия в България, казва в интервю за Дневен Труд д-р Хелмут ПАЛДЕР, шеф по международните връзки в Министерството на правосъдието на Бавария.

- Д-р Палдер, вие бяхте първият чуждестранен гост на новата ни правосъдна министърка Маргарита Попова. Може би сте я посъветвали какво да стори най-напред, за да ни убеди, че съдебната система може да произвежда справедливост, а не корупция?

- С г-жа Попова се познаваме от 13 години и то много добре - работихме заедно, докато аз бях начело на два европроекта за прокуратурата в България. Тя беше ръководител на окръжна прокуратура тогава и аз си мислех колко по-напред щеше да е България, ако всички институции в нея се ръководеха така амбициозно и законосъобразно. Преди да й гостувам тия дни, много сериозно обмислях точно това: какво да я посъветвам, каква е сега най-неотложната й задача? Разговаряхме 6 часа и аз видях, че съветът ми към нея е излишен - в смисъл, че мислим еднакво. Българското правосъдие без отлагане трябва да покаже резултати: присъди за прането на пари, компютърните злоупотреби и трафика на хора - на тях се слага ударение в декларациите на ЕС. Важно е също българските магистрати да напреднат в международното сътрудничество, защото престъпността е вече трансгранична. Но проблем №1 на страната ви е нуждата от промяна в НПК. Без тази промяна няма как да се затвори старата рана на България, която загрозява и Евросъюза: организираната престъпност, мафията.
- Смятате, че нашият Наказателно-процесуален кодекс (НПК) е безсилен срещу мафията?
- В него има забрани за събирането на доказателства, с които престъпниците да се пращат в съда. Ето пример: един полицейски служител води разследване, разкрива престъпление, получава информация, а не може да бъде разпитван като свидетел пред съда. Невъзможно обстоятелство! За да го избегне, полицаят прибягва до трикове - води друг полицай да го гледа какво прави, за да може той да го разкаже пред съдиите. Това изисква двоен персонал за работа по делата. Неефективно е. Аз разбирам какви са били съображенията на законодателя, когато го е направил: че у българите има скептицизъм към работата на полицията, свързан и с историческото й развитие, с Държавна сигурност. Българинът не мисли, че полицията му служи, той смята, че тя го следи, за да му навреди - да го глоби, да го арестува, при което използва и непозволени средства. Ако това мислене у вас не се преодолее, правораздаването няма как да продължи напред. А инак г-жа Попова ми каза, че до края на годината новият ви НПК ще е внесен при депутатите, това ме радва.

Цачева отряза евтините парламентарни кюфтета, отбелязва Монитор.


Скок на цената на депутатското кюфте предвидиха вчера депутати от 41-вото народно събрание, след като неговият председател Цецка Цачева обяви намерението си да отдаде хранителния комплекс на парламента на търг. Тази мярка ръководителката на НС предвижда като част от оптимизацията на работата на поверената є институция. По време на посещение в родния си град Плевен вчера Цачева заяви, че ще работи в посока оптимизиране на администрацията в Народното събрание. По думите на Цачева в някои от звената ще има чувствителни съкращения, но те няма да бъдат механични. Парламентарист номер 1 разясни, че свиването на администрацията няма да се прави механично и не би могло да се изчисли математически на 10 или 15%. Цачева не се ангажира с конкретика, но поясни, че има звена, които ако бъдат "порязани", на практика ще се осакати дейността на институцията. Като пример тя посочи, че при 10%-на чистка на щата в дирекция "Законодателна дейност" на практика това би означавало да се блокира парламентът. Цачева посочи, че оптимизацията ще започне от редица "непривични дейности", като наличието на хранителен комплекс и други, оформени като второстепенен разпоредител на бюджета.

Джебчии и клошари атакуват Алма матер, съобщава Новинар.

Крадци кръстосват коридорите на СУ „Св. Климент Охридски” и обират студентите, съобщи в понеделник ректорът на учебното заведение проф. Иван Илчев. Всеки може да влезне в сградата на университета свободно, без никой да се поинтересува дали е студент или преподавател. В резултат на това за последната година и половина е имало няколко случая на заплахи с оръжие или с нож, обясни проф. Илчев. През зимата Алма матер се превръща в удобно място за отдих на клошарите. Един от тях дори използвал тоалетните на учебното заведение, за да се бръсне, коментираха от вуза. Във връзка с това от новата учебна година в университета ще започне работа система за видеонаблюдение. Камерите ще бъдат разположени на всеки вход и изход на университета. Идеята е така да се засекат евентуални опити за нови обири или да се следи за преминаването на съмнителни лица, обясниха от Алма матер.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама